O echipă de cercetători din SUA a descoperit straturi de fosile, la sute de metri sub cel mai sudic continent. Ei susțin că acestea sunt extrem de periculoase, deoarece ar putea provoca alunecări de teren subacvatice și tsunami-uri uriașe. Sedimentele analizate de ei se găsesc la mare adâncime, la peste o sută de metri pe fundul mării.

Potrivit Livescience, pe baza impactului alunecărilor de teren submarine din întreaga lume, cercetătorii au ajuns la concluzia că viitoarele sedimente din Antarctica vor provoca tsunami-uri în întreaga lume. Cel mai probabil, acestea vor ajunge inclusiv pe țărmurile Americii de Sud, Noii Zeelande și Asiei de Sud-Est.

Există posibilitatea ca aceste tsunami-uri să fie declanșate din nou

Forând la sute de metri sub fundul Antarcticii, oamenii de știință au descoperit că în perioadele anterioare de încălzire globală – acum 3 milioane și 15 milioane de ani – straturi de sedimente libere s-au format și au alunecat, creând tsunami-uri în cursa spre țărmurile Americii de Sud, Noua Zeelandă și Asia de Sud-Est.

Pe măsură ce schimbările climatice încălzesc foarte mult oceanele, cercetătorii cred că există posibilitatea ca aceste tsunami-uri să fie declanșate din nou. Descoperirile lor au fost publicate în revista Nature.

Risc geologic grav

”Alunecările de teren subacvatice reprezintă un risc geologic grav care ar putea declanșa tsunami-uri, ceea ce ar putea duce la pierderi uriașe de vieți omenești”, au scris cercetătorii. De asemenea, aceste valuri uriașe pot distruge infrastructura, inclusiv cablurile submarine, ceea ce înseamnă că astfel de evenimente vor avea numeroase consecințe economice și sociale în viitor.

Cercetătorii au găsit pentru prima dată dovezi ale alunecărilor de teren antice în largul Antarcticii în 2017, în estul Mării Ross. Prinse sub aceste alunecări de teren există straturi de sedimente, pline de creaturi marine fosilizate, cunoscute sub numele de fitoplancton.

De ce este importantă această descoperire

Oamenii de știință au revenit în zonă în 2018 și au forat adânc în fundul mării pentru a extrage miezuri de sedimente – cilindri lungi și subțiri ai scoarței terestre care arată, strat cu strat, istoria geologică a regiunii. Analizând miezurile sedimentelor, oamenii de știință au aflat că straturile de sedimente slabe s-au format în două perioade, una cu aproximativ 3 milioane de ani în urmă, în perioada caldă de la mijlocul Pliocenului, și cealaltă cu aproximativ 15 milioane de ani în urmă, în timpul epocii Miocenului.

În timpul acestor epoci, apele din jurul Antarcticii erau cu 5,4 grade Fahrenheit (3 grade Celsius) mai calde decât astăzi, ceea ce a dus la apariția unor alge care, după ce au murit, au umplut fundul mării cu un sediment bogat și alunecos, făcând regiunea predispusă la alunecări de teren.

”Datorită conservării excepționale a sedimentelor de sub fundul mării, am reușit, pentru prima dată, să arătăm ce a cauzat alunecările de teren în această zonă a Antarcticii și să prezicem impactul lor în viitor. Rezultatele noastre arată cât de important este să studiem impactul schimbărilor climatice globale asupra stabilității acestor regiuni și probabilitatea producerii unor tsunami în viitor”, explică autorii studiului.