Controale stricte la aeroporturi pentru nereguli în transportul rutier

Un control amplu al Direcției de Poliție Transporturi, desfășurat pe 13 mai în zona aeroporturilor civile din România, a rezultat în aplicarea de amenzi însumând peste 14.000 de lei pentru diverse nereguli în transportul rutier de persoane. Potrivit unui comunicat al Poliției Române, acțiunea a avut ca scop verificarea legalității desfășurării transportului în regim de taxi, în regim de închiriere și în domeniul transportului alternativ.

În cadrul acțiunii, au fost verificate 198 de autovehicule și legitimate 314 persoane. În urma verificărilor, polițiștii au aplicat 71 de sancțiuni contravenționale, totalizând 14.090 de lei. Din totalul sancțiunilor, 21 au fost aplicate pentru nerespectarea prevederilor Legii nr. 38/2003, care reglementează transportul de persoane în regim de taxi și în regim de închiriere. Alte 47 de sancțiuni au fost acordate pentru încălcarea normelor privind circulația pe drumurile publice, iar 3 sancțiuni au fost pentru încălcarea altor acte normative.

Defecțiuni tehnice și dotări nepermise

Pentru defecțiuni tehnice sau dotări suplimentare nepermise de lege, au fost retrase șase certificate de înmatriculare și reținute două plăcuțe de înmatriculare. Aceste măsuri au fost luate pentru a asigura că vehiculele folosite în transportul de persoane sunt în conformitate cu standardele tehnice și de siguranță prevăzute de legislația în vigoare.

Exemple de nereguli constatate

În cadrul controlului, polițiștii au identificat diverse nereguli. De exemplu, la Aeroportul Internațional Craiova, un bărbat de 46 de ani a fost sancționat cu 825 de lei pentru că autoturismul său emitea noxe peste limita legală admisă. Această sancțiune a fost aplicată conform O.U.G. nr. 195/2002, republicată, privind circulația pe drumurile publice.

Un alt incident a avut loc tot la Aeroportul Internațional Craiova, unde un bărbat de 48 de ani a fost amendat cu 500 de lei pentru că nu a eliberat bon fiscal la finalul cursei de taxi. Această sancțiune a fost aplicată conform Legii nr. 38/2003 privind transportul în regim de taxi și în regim de închiriere.

Obiectivele controalelor

Acțiunea de control a Direcției de Poliție Transporturi face parte din eforturile continue ale autorităților de a asigura respectarea legalității în transportul rutier de persoane. Aceste controale sunt esențiale pentru a proteja atât pasagerii, cât și operatorii de transport care respectă legea. Verificările frecvente contribuie la menținerea unui nivel ridicat de siguranță și calitate în serviciile de transport oferite în zonele aeroportuare, unde cererea pentru astfel de servicii este mare și diversificată.