Rafila este de părere că trebuie să ajungem la 100.000 de vaccinări pe zi. Numai așa vom atinge obiectivul de imunizare de peste 60% până la sfârşitul lunii septembrie. Doctorul a spus că acest număr trebuie să includă ambele doze de vaccinare.

Vaccinarea este dimensionată la resursele de vaccin şi organizatorice de care România dispune în acest moment, a relatat Rafila, la Digi24.

În opinia sa, oamenii vor începe să dorească să se vaccineze numai în momentul în care se va face o informare corectă. Acesta este în opinia sa cheia succesului.

Alexandru Rafila declară că atingerea targetului de peste 100.000 de vaccinări pe zi ar fi posibilă dacă pe piată vor apărea mai multe vaccinuri. Unul dintre rolurile esenţiale îl vor avea medicii de familie. Noul vaccin de la AstraZeneca va fi făcut chiar în cabinetele medicilor de familie. Acest lucru va ajuta la imunizarea mult mai rapidă a populaţiei. Este foarte important ca medicii de familie să informeze corect si complet oamenii care se află pe listele acestora.

Rafila indică cheia succesului

„Şi nu ne referim neapărat la persoane cu boli cronice”, a spus Rafila. El a susținut că sunt vizate persoanele care nu se încadrează în categoriile prioritare.

“Noi avem peste 6 milioane de „prioritari”. Cei din categoria a treia sunt mai puţini deja decât cei de categoria a doua. Depinde foarte mult aderenţa la vaccinare de informaţiile pe care le pot accesa şi atenţie, nu numai pe internet”, a arătat medicul.

În opinia sa, în mediul rural şi în special persoanele vârstnice nu accesează aceste forme de informare. Ele se adresează autorităţilor locale, medicului de familie, asistentei medicale din cabinetul medicului de familie. Aceștia, este de părere cunoscutul medic, trebuie să fie vectorii.

“Efortul de educare şi de mobilizare al lor cred că este cheia succesului”, a punctat Alexandru Rafila.