Alexandru Rafila declara joi, înainte de ședința de Guvern că Pfizer a pus niște condiții comerciale, mai exact un contract tipic din SUA care este dificil de adoptat în România. Potrivit ministrului, contractul cere un fond naţional care să despăgubească eventualele victime ale administrării acestui tratament.

„Luni va sosi în România o cantitate de 50.000 de cutii de medicament inovativ antiviral – Molnupiravir. Am reuşit să facem acest lucru. Din păcate, cu cei de la Pfizer nu am reuşit, ne-au pus nişte condiţii comerciale şi un contract tipic din Statele Unite, care e foarte greu adoptat în România.

Vă dau un singur exemplu, care cred că ar crea foarte multe rezerve, în primul rând pacienţilor: crearea unui fond naţional care să despăgubească eventualele victime ale administrării acestui tratament. Vă daţi seama că o astfel de chestiune nu avem cum să facem şi e foarte de greu de instrumentalizat, mai ales că nu sunt precizări legate de dimensiunea acestui fond”, a afirmat Rafila.

Sâmbătă, ministrul a explicat mai bine ce s-a întâmplat în discuțiile cu Pfizer. Alexandru Rafilas susține că Pfizer a venit cu un model de contract american, care nu era adaptat legislaţiei europene şi că România aşteaptă contractul pe care îl va încheia Uniunea Europeană cu Pfizer în această privinţă.

Rafila, despre contractul propus de Pfizer

„Pfizer a venit cu un contract cu model american pe care noi nu am putut să îl acceptăm pentru că el nu era în niciun fel adaptat legislaţiei româneşti şi legislaţiei europene care includea şi această prevedere. E o prevedere standard pentru contractele americane, deci era clar că nu putem să acceptăm un astfel de contract. Aşteptăm în momentul de faţă să vedem contractul din partea UE pentru că în aceste zile se finalizează”, a spus Rafila.

Ministurul a mai precizat că își dorește transparență și să pună la dispoziție toate informațiile referitoare la acest tip de medicament, dar și reacțiile adverse pe care le poate provoca, astfel încât să se cunoască foarte bine cine îl poate primi.

„Era vorba de un contract bilateral. Şi pentru că nu aveam cum să încălcăm legislaţia şi să încheiem cu ei un contract, aşteptăm contractul pe care îl va încheia UE cu Pfizer şi acum avem mai multe elemente pentru că ieri Agenţia Europeană a Medicamentului a acordat autorizaţie acestui medicament şi atunci putem avea mai multe informaţii pe care să le punem dispoziţia publicului, cum am făcut de fiecare data.

Vrem să fim transparenţi, punem toate informaţiile la dispoziţie, inclusive potenţialele limitări ale utilizării acestui medicament sau reacţii adverse încât toată lumea să facă în cunoştinţă de cauză tratamentul cu medicaţia antivirală”, a declarat Rafila.