Alexandru Rafila  a vorbit despre cea mai mare greșeală făcută în timpul pandemiei de coronavirus. Reprezentatul României la OMS susține că la nivelul Ministerului Sănătăţii au dominat, în această perioadă, “inacţiunea” şi “incapacitatea evidentă” de a gestiona pandemia de COVID-19.

În acest context el a subliniat faptul că acesta a fost unul dintre principalele motive pentru care PSD-UL a decis să inițieze moțiune simplă împotriva ministrului Sănătății, Vlad Voiculescu. 

El a mai precizat că ”o lună și jumătate este un tip scurt”, însă nu atât de scurt încât nu se pot gestiona anumite probleme majore din sănătatea publică.

“Nu cred că este un secret pentru nimeni că la nivelul Ministerului Sănătăţii nu acţiunea a dominat în această perioadă, ci inacţiunea şi incapacitatea evidentă de a gestiona această pandemie. Cu siguranţă, această moţiune este un semnal pe care l-au tras şi reprezentanţii organizaţiilor de pacienţi.

Eu înţeleg că o lună şi jumătate este un timp scurt, dar nu este atât de scurt să nu gestionezi problema majoră de sănătate publică şi să nu gestionezi probleme stringente, cum sunt cele legate de accesul pacienţilor la servicii de sănătate, altele decât cele pentru infecţia cu noul coronavirus. Împreună cu colegii mei, am încercat să facem o radiografie şi, mai mult, să oferim şi soluţii, pentru că orice critică dacă nu este însoţită şi de soluţii devine doar un simplu exerciţiu”, a afirmat Alexandru Rafila, la Palatul Parlamentului.

Alexandru Rafila, despre planurile PSD-ului

Profesorul Rafila a mai adăugat că social-democraţii nu se bazează neapărat pe celelalte partide din Parlament să voteze această moţiune, dar consideră că această moțiune este o moțiune ” a bunului simț” și a fost concepută pentru a fi sprijinită de orice parlamentari.

El a mai subliniat faptul că a venit momentul ca întreaga lume să fie responsabilă și să ia atitudine.

“Cred că este o moţiune a bunului simţ şi ea a fost în aşa fel concepută încât să poată să fie sprijinită în mod onest de oricare dintre parlamentarii din Camera Deputaţilor care va vota această moţiune. (…) Nu ştiu dacă vom avea discuţii punctuale (cu parlamentarii PNL – n.r.), eu cred că evidenţa conţinutului acestei moţiuni este suficientă încât să convingă şi parlamentari de la PNL sau poate chiar de la USR să voteze această moţiune. Aţi văzut ce s-a întâmplat în ultimele zile, (…) au apărut în spaţiul public poziţiile Ministerului Sănătăţii şi ale ministrului Sănătăţii, au fost scoase oarecum din contextul în care ne aflăm şi regret, totuşi, noi discutăm de Ministerul Sănătăţii nu discutăm despre ministerul propagandei, încât problemele din sănătate trebuie discutate şi asumate şi rezolvate şi partea de personal branding şi de PR cred că ar trebui să teacă în planul al doilea.

Cam asta se întâmplă, problemele din sănătate se acumulează şi campania de PR a Ministerului Sănătăţii se amplifică. Cred că este momentul să fim responsabili, să fim reţinuţi şi să fim sobri”, a mai spus Alexandru Rafila.

Declarațiile lui Rafila vin în contextul în care deputaţii PSD urmează să depună miercuri moţiunea simplă pe Sănătate “Incompetenţa şi lipsa de asumare ucid. Vlad Voiculescu – un pericol pentru sănătatea românilor”.

Sursa foto: Inquam Photos, Sabin Cirstoveanu