Să luăm toate datele pe rând: pe primul loc în topul încrederii se află Klaus Iohannis și Emil Boc fiecare cu câte 35 la sută. Din rândul liderilor aflați la putere se mai remarcă premierul Florin Cîțu, ministrul apărării Nicolae Ciucă cu câte 24 la sută, Nicușor Dan – 24 la sută, Ludovic Orban cu 23 la sută, umăr la umăr cu Rareș Bogdan și Vlad Voiculescu.

Dacian Cioloș și Dan Barna liderii USR-PLUS sunt spre coada clasamentului cu 20 la sută, respectiv 18 la sută încredere.

Din rândul opoziției cel mai credibil personaj aflat în apropierea lui Klaus Iohannis și peste premierul Florin Cîțu este doctorul Alexandru Rafila (PSD) care are 30 la sută încredere cu 10 procente peste liderul său de partid, Marcel Ciolacu. George Simion liderul AUR este pe ultimul loc cu doar 13 %.

Acestea fiind zise, haideți să vedem cum stau de fapt în dinamica simpatiei românilor liderii mai sus menționați.

Klaus Iohannis a avut o medie de 35 la sută încredere pentru luna ianuarie, însă în ultima săptămână a scăzut undeva spre 30 la sută. Trebuie spus că ținând cont de momentul în care a fost făcut sondajul nu a fost prins și momentul memorabil al partidei de ski din ziua imediat următoare tragediei de la Institutul Matei Balș. Deci Klaus Iohannis este în scădere, fiind extrem de plauzibil ca la acest moment să fie depășit de Emil Boc.

Florin Cîțu are 25 la sută încredere în rândul votanților probabili, un procent extrem de mic pentru un prim-ministru de-abia numit în funcție. Ca să-l comparăm tot cu Emil Boc acesta avea un capital de încredere mult mai ridicat decât al său la momentul numirii ca prim-ministru. Pe care l-a pierdut în cursul măsurilor de austeritate, ceea ce i se va întâmpla și lui Florin Cîțu.

Ludovic Orban a revenit față de luna decembrie, dar totuși nivelul este extrem de scăzut.

Nicușor Dan este un lider constant în aprecierea oamenilor chiar dacă ieșirile sale săptămânale nu au un impact deosebit în rețelele sociale. Discret sau ineficace, Dan Barna are 18 la sută din votanții probabil fiind în scădere ca și colegul său Dacian Cioloș, mult mai popular la Bruxelles decât în România.

Din fericire, chiar dacă se zbat într-o mare de mediocritate, liderii PNL și USR nu au concurență politică reală. Pentru că Marcel Ciolacu (PSD) și Eugen Simion (AUR) sunt pe o creștere ușoară, după cum remarcă autorii materialului. Atât de ușoară încât nici nu se simte.