Centrul de Arși Gravi din Timișoara prinde contur: Un pas important în îngrijirea pacienților

La doar 10 luni de la semnarea contractului, Centrul de Arși Gravi din cadrul Spitalului Clinic Județean de Urgență Timișoara începe să prindă contur, marcând un moment crucial în îmbunătățirea infrastructurii medicale din România.

„România construiește Centre de Arși Grav! La doar 10 luni de la semnarea contractului, Centrul de Arsi Grav de la Timișoara prinde contur”, a transmis Ministerul Sănătății într-o postare făcută pe pagina sa de Facebook.

Această inițiativă este parte a unui efort mai amplu de a asigura accesul la îngrijire medicală de urgență de înaltă calitate în întreaga țară. Fostul premier Nicolae Ciucă a subliniat importanța acestui demers, anunțând cu un an în urmă aprobarea unei Ordonanțe de Urgență a Guvernului pentru finalizarea și operationalizarea a trei spitale de arși.

„Este vorba de Spitalul Grigore Alexandrescu din București, spitalele județene din Timișoara și Târgu Mureș. Practic, asigurăm finalizarea și continuitatea acordului de împrumut cu Banca Internațională pentru Reconstrucție și Dezvoltare”, a declarat Nicolae Ciucă în luna martie 2023.

Cea mai recentă situație în care România a avut nevoie de existența unor secții de mari arși a fost după explozia de la stația GPL din Crevedia din 26 august 2023, eveniment soldat cu pierderi umane și numeroase victime rănite, necesitând transferul unora în străinătate pentru tratament specializat.

Alexandru Rafila, într-o conferință de presă, a exprimat recunoștința față de sprijinul acordat de Banca Mondială pentru repornirea acestor proiecte vitale pentru sistemul de sănătate din România.

„Peste 1 miliard de lei pentru trei centre dedicate marilor arși din România. O să vedeți în perioada imediat următoare că și aici, la Târgu Mureș, la fel ca și la Timișoara, la fel ca și la București, la Spitalul Grigore Alexandrescu, se va lucra susținut, astfel încât aceste trei proiecte să se finalizeze în cursul anului viitor”, a afirmat Rafila.

Alexandru Rafila se va implica activ în susținerea spitalelor

Ministrul Sănătății a subliniat că eforturile de construcție și dezvoltare a Centrelor de Arși Gravi din Târgu Mureș, Timișoara și București, inclusiv la Spitalul Grigore Alexandrescu, vor fi susținute și concentrate în perioada imediat următoare.

Prin implicarea activă și coordonată a Ministerului Sănătății și a altor instituții relevante, se conturează o perspectivă optimistă că proiectele vor avansa într-un ritm susținut, asigurându-se astfel îmbunătățirea accesului la îngrijiri medicale de urgență pentru pacienții cu arsuri grave.

„O să vedeți in perioada imediat următoare că şi aici, la Târgu Mures, la fel ca si la Timisoara, la fel ca şi la Bucuresti, la Spitalul Grigore Alexandrescu se va lucra sustinut, astfel încât aceste trei proiecte să se finalizeze în cursul anului viitor”, a declarat Alexandru Rafila.