Profesorul Alexandru Rafila este de părere că certificatul verde trebuie introdus doar dacă situația epidemiologică se agravează. Totodată, el a subliniat faptul că acest document reprezintă un drum spre normalitate și nu are rolul de a oprima lumea.

Rafila susține că certificatul verde este doar un instrument de sănătate publică care are rolul de a preveni îmbolnăvirea individuală și care dacă este aplicat pe scară mai mare previne îmbolnăvirea ueni comunități

Certificatul verde, trebuie să înțeleagă oamenii, este un drum spre normalitate, nu este un document făcut ca să oprime lumea, nu trebuie considerat așa, el este un instrument de sănătate publică care previne îmbolnăvirea individuală și care dacă este aplicat pe scară mai mare previne îmbolnăvirea ueni comunități”, a spus Alexandru Rafila,  la Aleph News.

Profesorul susține că certificatul ar trebui introdus doar când se anunță o agravare a situației, de exemplu când incidența are o creștere susținută de 2 – 3 săptămâni.

„Și așa există o opoziție, și atunci el ar trebuie să fie introdus când lucurile anunță o agravare a situației. Ai un motiv să introduci certificatul pentru că previi”, a mai spus Rafila.

Ce ar trebui să conțină certificatul verde

Referitor la prevederile certificatului verde, profesorul susține că certificatul trebuie să conțină și testele, nu doar vaccinații și vindecații, astfel încât persoanele să fie protejate, având în vedere faptul că există și asimptomatici.

„Absolut, să conțină și testare, dar nu testare de anticorpi. Testarea de anticorpi o să fiu primul care o să o sprijin când o să am o referință, să am un instrument pus la dispoziție de o organizație responsabilă. (…) Se caută o metodă care să certifice protecția persoanelor care au trecut prin boală și care n-au știut, au fost asimptomatice”, a adăugat el.

În același timp, Alexandru Rafila a mai menționat că în legislație trebuie prevăzut clar și momentul în care se poate renunța la certificatul verde, dar și care e contextul epidemiologic care să poată să ofere această alternativă. În acest context, el a anunțat discuții cu colegii săi.

„O să discut, am discutat deja cu colegi din zona de sănătate publică, și dacă în urma acestor discuții va rezulta, va fi un proces participativ, dacă găsim o variantă mai ușor accesptabilă de către populație și care să ofere și protecție o voi susține cu siguranță”, a mai declarat medicul. Alexandru Rafila.