Agenţia Europeană a Medicamentului va face recomandarea de autorizare a vaccinului Pfizer pentru copiii care au între 5 şi 11 ani până la finalul acestei săptămâni. Totodată, serul Moderna ar urma să primească și el un aviz pozitv, însă de abia la jumătatea lunii decembrie.

În ceea ce privește modul de transport al serurilor, potrivit ultimelor informații, dozele destinate copiilor vor veni în sticluţe speciale, iar centrele în care se vor face injecţiile vor avea marcaje specifice. Momentul în care copiii vor fi injectaţi depinde de livrarea dozelor.

Vaccinul produs de BioNTech Pfizer ar urma să primească de la Agenţia Europeană a Medicamentului recomandarea de autorizare pentru a fi folosit în cazul copiilor între 5 şi 11 ani, urmând ca vineri Comisia Europeană să îl autorizeze.

Referitor la stocarea acestuia și la doza adminstrată, vaccinul pentru copiii vă avea o stabilitate de 10 săptămâni la temperaturi cuprinse între 2 şi 8 grade. Acesta va fi transportat în flacoane cu câte 10 doze, iar cei mici vor primi 10 micrograme la fiecare injecţie. Vor fi recomandate 2 injecţii, la interval de 21 de zile.

Valeriu Gheorghiţă, coordonatorul campaniei de vaccinare a făcut declarații în acest sens. Potrivit acestuia, vaccinarea va putea fi făcută direct în centre sau cu programare. Totodată, în platformă, centrele vor aveau un marcaj specific şi vor fi redenumite, astfel încât părinţii să le recunoască uşor.

Cum va fi administrat vaccinul la copii

În ceea ce privește locația unde se vor putea prezenta doritorii, potrivit acestuia, copiii vor putea fi vaccinaţi în cabinetele speciale care vor fi amenajate în centrele de vaccinare existente deja, într-un cabinet din spital ori la medicul de familie, în cazul în care acesta va solicita doze de ser.

″Sunt identificate aproximativ 45 de cabinete în unităţile sanitare şi alte 135 în centrele de vaccinare în care se foloseşte vaccin de la Pfizer. Momentul în care va începe propriu-zis vaccinarea ține de livrarea dozelor, de când România împreună cu celelalte ţări europene va recepţiona dezele destinate pentru grupa de vârsta 5-11 ani″⁣,  a spus Valeriu Gheorghiţă.

El a mai precizat că de abia la finalizarea schemei de vaccinare copiii vor primi certificatul verde, aşa cum se întâmplă acum şi cu adolescenţii de peste 12 ani care fac injecţiile anti-covid.

De menționat este faptul că în România campania de vaccinare ar urma să continue și în perioada sărbătorilor de iarnă în contextul în care numărul celor care vor să se imunizeze este într-o continuă creștere.

″Dacă va fi ajustat programul atât pentru începutul lunii decembrie, cât şi pentru sărbătorile de iarnă vom anunţa din timp. Toată lumea care va dori să se vaccineze va putea face cu aceeaşi accesibilitate acest lucru″⁣, a spus Andrei Baciu.