Dar un sondaj ABC News/Washington Post arată că majoritatea părinților sunt sceptici în ceea ce privește siguranța și eficacitatea vaccinurilor pentru copii, scrie ABCNews.

Numeroase sondaje recente au arătat că un număr mare de părinți din SUA ezită să-și vaccineze copilul. Noul sondaj explorează aceste nemulțumiri, evaluând opiniile părinților cu privire la siguranța și eficiența vaccinurilor.

52% dintre adulții americani nu cred deloc în eficiența serurilor

Doar 46% dintre adulții cu un copil mai mic de 18 ani cred că vaccinurile sunt sigure pentru copiii cu vârsta cuprinsă între 5 și 17 ani. Un procent similar, adică 47%, arată că adulții au încredere că vaccinurile pot preveni formele severe ale bolii și decesul la această grupă de vârstă. De asemenea, 52% dintre adulții americani nu cred deloc în siguranța sau eficiența serurilor.

Acestea sunt departe de rezultatele unui alt sondaj ABC/Post, din luna septembrie, în care adulții chestionați au răspuns, în proporție de 71%, că vaccinurile sunt sigure, iar 72% le-au considerat eficiente.

Rezultatele privind siguranța vaccinurilor au fost similare într-un sondaj din luna aprilie, în cazul serurilor Pfizer și Moderna, mai puțin însă pentru vaccinul Johnson & Johnson.

41% dintre părinți nu cred deloc că vaccinurile sunt sigure

Un alt sondaj, realizat pentru ABC News de Langer Research Associates, constată că 41% dintre părinți nu cred deloc că vaccinurile sunt sigure pentru copiii cu vârsta între 5 și 17 ani, în vreme ce 21% spun că au încredere în ele.

Opiniile ideologice alimentează scepticismul

Ca și în cazul altor reacții și atitudini din timpul pandemiei, și de această dată opiniile ideologice alimentează scepticismul cu privire la siguranța vaccinurilor pentru copii, subliniază ABCnews. Astfel, scepticismul cu privire la siguranța și eficacitatea vaccinurilor la copiii cu vârsta între 5 și 17 ani este cel mai frecvent în rândul republicanilor și al americanilor cu orientare republicană, precum și în rândul conservatorilor. Pe de altă parte, mamele sunt mai predispuse decât tații să aibă încredere în eficacitatea vaccinurilor, 55%, față de 38%.

Încrederea în siguranța vaccinurilor este mult mai mare în rândul părinților care aparțin unor grupuri minoritare rasiale sau etnice, comparativ cu scepticismul caracteristic mai mult părinților albi.

Vaccinurile pentru copiii cu vârsta cuprinse între 5 și 11 ani se pot administra în farmaciile locale, cabinetele pediatrilor și medicilor de familie, spitalele de copii și clinicile școlare.

Peste 360.000 de copii cu vârsta sub 12 ani au primit deja prima doză, potrivit CDC. 28 de milioane de copii din această grupă de vârstă ar trebui să fie vaccinați în Statele Unite,