Pfizer a dat lovitura! Compania spune că vaccinul său anti-COVID oferă o protecție puternică adolescenților de 12-15 ani

Astfel, Pfizer a transmis că o serie de două doze de vaccin a arătat o eficacitate de 100% împotriva Covid-19, măsurată de la șapte zile până la peste patru luni după a doua doză, conform informațiilor transmise de reuters.com

Datele pe termen lung vor sprijini cererile planificate pentru aprobarea completă de către autoritățile de reglementare a vaccinului  pentru grupa de vârstă 12-15 ani, în SUA şi în întreaga lume. În acest context, Pfizer şi BioNTech vor solicita autorizaţie pentru o doză de 30 de micrograme de vaccin pentru persoane cu vârsta de cel puţin 12 ani.

Anterior, serul a fost autorizat pentru utilizare de urgenţă la persoanele cu vârsta cuprinsă între 12 şi 15 ani de către Administraţia pentru Medicamente şi Alimente din SUA în luna mai şi a fost aprobat pe deplin pentru utilizare la persoanele cu vârsta de cel puţin 16 ani în august.

Avertismentul lansat de o co-dezvoltatoare a vaccinului

Ozlem Tureci, co-fondatoarea BioNTech, care a dezvoltat serul anti-COVID alături de soțul ei și Pfizer, a declarat că noul coronavirus a înregistrat în ultima vreme o răspândire mult mai accelerată în rândul persoanelor nevaccinate, potrivit celor mai recente date. În acest context, spune specialista, livrarea vaccinului la aceste persoane ar trebui să fie o prioritate, notează vox.com

Specialista a vorbit într-un interviu acordat pentru sursa menționată despre procesul științific, starea pandemiei și decalajul global al vaccinurilor. Amintim că serul Pfizer/BioNTech a fost primul vaccin anti-COVID aprobat în lume și a ajutat la protejarea a peste un miliard de oameni. Tehnologia lor, pe bază de ARNmesager, instruiește celulele umane să produca o proteină pe care Türeci o compară cu un poster. Proteina avertizează sistemul imunitar să fie atent la coronavirus.

Ozlem Tureci și soțul ei, Ugur Sahin, trăiesc în Germania de ani buni și au devenit celebri aproape peste noapte. Chiar dacă au devenit miliardari, sunt cunoscuți deoarece trăiesc modest, merg la serviciu cu bicicleta și petrec ore întregi în laborator.

„Trebuie să continuăm să fim atenți și să testăm fiecare variantă emergentă pentru a înțelege când trebuie să adaptăm vaccinul la o potențială variantă mai rezistentă și să nu acționăm prematur sau preventiv. În calitate de producător de vaccin, considerăm că este responsabilitatea noastră să sprijinim furnizarea la nivel mondial de vaccinuri prin creșterea continuă a capacităților noastre de producție”, a declarat Özlem Türeci.

Majoritatea dozelor de vaccin Pfizer/BioNTech a ajuns la un foarte mic procent de oameni, aproximativ 16% din populația lumii, care trăiesc în țări cu venituri mari, punctează sursa menționată. De asemenea, aceasta a vorbit și despre ce ne așteaptă în viitor legat de pandemie, punctând astfel că vaccinarea trebuie să meargă mai departe.

„Ceea ce cred că este important este să continuăm să vaccinăm. Ratele de infectare și de îmbolnăvire au crescut din nou. Și nu se înregistrează în primul rând la cei vaccinați, ci mai degrabă la cei nevaccinați. Deci trebuie să ajungem la ei.

Trebuie să ai curaj și să faci lucruri care sunt riscante. Pe de altă parte, este foarte important să știi să fii umil. Amenințări de această amploare, fără precedent și de o dimensiune globală, le putem depăși cu ajutorul științei și doar cu sprijin din partea tuturor celor implicați. Este nevoie de o interacțiune care se bazează pe umilință și, de asemenea, pe încredere”, a declarat Ozlem Tureci.