Un creator al vaccinului anti-COVID de la Pfizer trage semnalul de alarmă

Astfel, Ozlem Tureci a declarat că noul coronavirus a înregistrat în ultima vreme o răspândire mult mai accelerată în rândul persoanelor nevaccinate, potrivit celor mai recente date. În acest context, spune specialista, livrarea vaccinului la aceste persoane ar trebui să fie o prioritate, notează vox.com

Specialista a vorbit într-un interviu acordat pentru sursa menționată despre procesul științific, starea pandemiei și decalajul global al vaccinurilor.

Majoritatea dozelor de vaccin Pfizer/BioNTech a ajuns la un foarte mic procent de oameni

Amintim că serul Pfizer/BioNTech a fost primul vaccin anti-COVID aprobat în lume și a ajutat la protejarea a peste un miliard de oameni. Tehnologia lor, pe bază de ARNmesager, instruiește celulele umane să produca o proteină pe care Türeci o compară cu un poster. Proteina avertizează sistemul imunitar să fie atent la coronavirus.

Ozlem Tureci și soțul ei, Ugur Sahin, trăiesc în Germania de ani buni și au devenit celebri aproape peste noapte. Chiar dacă au devenit miliardari, sunt cunoscuți deoarece trăiesc modest, merg la serviciu cu bicicleta și petrec ore întregi în laborator.

„Trebuie să continuăm să fim atenți și să testăm fiecare variantă emergentă pentru a înțelege când trebuie să adaptăm vaccinul la o potențială variantă mai rezistentă și să nu acționăm prematur sau preventiv. În calitate de producător de vaccin, considerăm că este responsabilitatea noastră să sprijinim furnizarea la nivel mondial de vaccinuri prin creșterea continuă a capacităților noastre de producție”, a declarat Özlem Türeci.

Majoritatea dozelor de vaccin Pfizer/BioNTech a ajuns la un foarte mic procent de oameni, aproximativ 16% din populația lumii, care trăiesc în țări cu venituri mari, punctează sursa menționată.

Ce ne așteaptă în viitor?

De asemenea, aceasta a vorbit și despre ce ne așteaptă în viitor legat de pandemie, punctând astfel că vaccinarea trebuie să meargă mai departe.

„Ceea ce cred că este important este să continuăm să vaccinăm. Ratele de infectare și de îmbolnăvire au crescut din nou. Și nu se înregistrează în primul rând la cei vaccinați, ci mai degrabă la cei nevaccinați. Deci trebuie să ajungem la ei.

Trebuie să ai curaj și să faci lucruri care sunt riscante. Pe de altă parte, este foarte important să știi să fii umil. Amenințări de această amploare, fără precedent și de o dimensiune globală, le putem depăși cu ajutorul științei și doar cu sprijin din partea tuturor celor implicați. Este nevoie de o interacțiune care se bazează pe umilință și, de asemenea, pe încredere”, a declarat Ozlem Tureci.