Pe fondul epidemiei din Rusia, Vladimir Putin, președintele statului, și-a completat schema de vaccinare din dorința de a se proteja în fața virusului care face ravagii în țară.

Acesta a anunțat public că a primit o a treia doză de injecție anti-covid deoarece Rusia se confruntă cu un val epidemic grav din cauza imunizării lente a cetățenilor prin vaccinare. Informația a fost oferită jurnaliștilor duminică seară.

„Am făcut-o acum două ore”, a spus Vladimir Putin pentru Rossia 24.

Injecția a fost „nedureroasă”

Președintele rus a afirmat că procedura nu i-a provocat discomfort, în cadrul unei întâlniri cu Denis Logounov, un înalt oficial al centrului Gamaleïa, instituție din spatele vaccinului Sputnik V, primul ser aprobat de Rusia în 2020, potrivit agerpres.ro. Liderul de la Kremlin a fost vaccinat cu cele două doze de Sputnik V în primăvara acestui an, mai exact în martie și aprilie. Acum a primit o doză de Sputnik Light, un vaccin cu o singură doză.

Rusia bate recordurile de infecții

De la începutul lui septembrie 2021, Rusia înregistrează numere record de persoane infectate cu Sars-Cov-2, iar rata pierderilor umane provocate de Covid-19 crește semnificativ. Refuzul cetățenilor de a se imuniza prin vaccin, din cauza neîncrederii în autorități, reprezintă o cauza a situației actuale din Rusia.

În ciuda faptului că Rusia are mai multe vaccinuri produse proprii, doar 36,7% din populație este complet imunizată, potrivit gogovapps.com.

Vladimir Putin se opune vaccinării obligatorii

Vladimir Putin a afirmat public că se opune vaccinării obligatorii, însă susține totuși că această restricție ar putea fi benefică în anumite regiuni și pentru unele categorii sociale. În vară, Moscova a decretat vaccinarea obligatorie în sectorul serviciilor.

Până în acest moment, Rusia a înregistrat 9.331.158 de cazuri de coronavirus și 264.095 de decese, fiind cea mai afectată țară din Europa. Potrivit Rosstat, bilanțul total al pandemiei în Rusia a fost de aproape 450.000 de decese la sfârșitul lunii septembrie.