Ugur Sahin, fondatorul companiei farmeceutice germane BioNTech, a informat public cât durează imunizarea oferită de schema completă cu vaccinul anti-covid Pfizer. Acesta a spus că protecția împotriva coronavirusului rămâne ridicată chiar și după nouă luni de la inoculare.

„Oamenii care au fost vaccinați se confruntă rareori cu forme grave ce necesită spitalizare. Dacă persoanele care au fost vaccinate se infectează cu Covid-19, boala este uşoară sau moderată, în majoritatea cazurilor”, a declarat Ugur Sahin într-un interviu Bild.

Persoanele vârstnice, în pericol de infectare

Ugur Sahin a explicat că persoanele din categoria publicului vulnerabil, precum vârstinii sau pacienții cu factori de risc (precum obezitate, sistem imunitar slab sau suprimat cu medicamente) pot contacta forme severe de Covid-19 în ciuda injectării prin schemă completă.

Acesta a adăugat că protecția împotriva tratamentului spitalicesc este de 85%, iar protecția împotriva tratamentului medical în secțiile de Terapie Intensivă este de 90%.

„Boosterele” oferă o protecție mult mai puternică

Ugur Sahin consideră că booster, adică doza a treia de injecție făcută cu un ser diferit, oferă o protecție mai mare împotriva Covid-19.

„Potrivit propriilor noastre studii clinice, doza booster ar putea crește răspunsul imunitar al organismului pentru o protecție și mai completă. Protecția împotriva formelor grave ajunge la peste 97 la sută. Iar boosterele ajută și la ruperea altor lanțuri de infecție. Acest lucru reduce probabilitatea unor noi variante de virus problematice. Asta ne-ar putea ajuta să trecem prin iarna grea care urmează. Vaccinările triple sunt un concept de vaccinare consacrat, un concept cunoscut în cazul altor agenți patogeni”, a explicat acesta.

Vaccin în fiecare an

Ugur Sahin a menționat că este prematur să ne gândim dacă va fi necesară vaccinarea populației anual de acum înainte. În plus, acesta a spus că schema finală de vaccinare depinde și de noile variante ale virusului.

„În prezent, nu suntem îngrijorați de noile variante”, a spus Ugur Sahin, potrivit gandul.ro.