Cum ne sporește protecția doza booster. Ce arată un studiu de ultimă oră

Studiul realizat de Agenția de Securitate a Sănătății din Marea Britanie a arătat că o a treia doză de vaccin mărește în mod semnificativ protecția împotriva formelor severe ale bolii. Conform studiului care folosește date din lumea reală, doza booster va fi vitală pentru a împinge valul în creștere de infecții cu SARS-CoV-2, după vaccinarea inițială cu două doze.

La mijlocul lunii septembrie, guvernul Regatului Unit a început să lanseze vaccinarea cu a treia doză de vaccin pe bază de ARN mesager pentru cei de peste 50 de ani, la șase luni după prima doză. Folosind date din Sistemul Național de Management al Imunizării, cercetătorii oferă acum dovezi solide din lumea reală cu privire la eficacitatea unei a treia doze de vaccin, scrie NewAtlas.

Creștere uriașă a protecției împotriva Covid la persoanele cu vârsta de peste 50 de ani

Descoperirile indică o creștere uriașă a protecției împotriva Covid la persoanele cu vârsta de peste 50 de ani, la aproximativ două săptămâni după o a treia doză. Noul studiu a constatat că a treia doză a fost eficientă în proporție de 94% în prevenirea bolilor simptomatice.

Un comunicat al Agenției pentru Securitatea Sănătății din Marea Britanie (UKHSA) notează că protecția împotriva spitalizării și a decesului cu două doze de vaccin rămâne relativ ridicată după șase luni. Cu toate acestea, adulții în vârstă sau cei cu afecțiuni medicale preexistente prezintă un grad de protecție în scădere la câteva luni, iar o a treia doză poate spori protecția generală împotriva fomelor severe ale bolii, în comparație cu cei care se bazează numai pe protecția celor două doze inițiale.

Riscul de infectare a fost redus cu peste de 80%

”Analiza arată că, la cei care au primit doza booster, riscul de infectare a fost redus cu peste de 80%, comparativ cu cei care au primit doar două doze (87,4% la cei care au primit două doze de AstraZeneca) și 84,4% pentru cei care au primit două doze Pfizer”, se spune în comunicat.

David Spiegelhalter, de la Universitatea din Cambridge, spune că noile date sunt „încurajatoare”. Practic, spune el, o a treia doză ajută la creșterea protecției persoanelor vulnerabile.

Schema completă de vaccinare împotriva COVID-19 ar trebui să fie de trei doze

Noile date vin să confirme afirmațiile tot mai frecvente care sugerează că schema completă de vaccinare împotriva COVID-19 ar trebui să fie de trei doze, în loc de două. Într-un interviu pentru New York Times, expertul american Anthony Fauci, consilier medical șef al președintelui Biden, spune că ar trebui să începem să ne gândim la a treia doză nu ca la ceva opțional, ci ca la un protocol crucial al schemei de vaccinare.

Publicația Times of Israel a publicat recent datele unui studiu care indică efecte promițătoare pe termen lung ale nivelurilor de anticorpi după doza booster. Cercetătorii speculează că nivelurile de anticorpi după o a treia doză ar putea rămâne solide până la 10 luni.