Anunțul momentului despre vaccinarea celor mici! Cine ar trebui, de fapt, să primească vaccinul anti-COVID

Potrivit unui comunicat de presă trimis de către Academia Națională de Medicină din Franța, vaccinul anti-COVID produs de Pfizer este recomandat copiilor care au un risc crescut de a face forme grave ale bolii în cazul în care s-ar infecta.

”Academia Naţională de Medicină recomandă lărgirea imunizării împotriva covid-19 cu vaccinul (Pfizer-BioNTech) a copiilor cu risc de forme grave, din cauza unor comorbidităţi, indiferent de vârsta lor, dar şi a altor copii care trăiesc în mediul lor familial şi şcolar”, se arat în comunicat.

Academia, ale căror avize sunt doar consultative, mai spune că vaccinarea anti-COVID ar trebui făcută și pentru cei mici care trăiesc în anturajul adulților vulnerabili, mai ales imunodeprimaților și a persoanelor afectate de boli cronice.

Recomandările Academiei Naționale de Medicină din Franța vin în contextul în care în țară au apărut mai multe discuții cu privire la vaccinarea celor mici. Numai copii în vârstă de peste 12 ani pot fi vaccinaţi în prezent împotriva covid-19 în Franţa. Acest subiect este delicat, pentru că beneficiile indviduale sunt foarte limitate pentru copii. Formele grave de covid-19 şi decele cauzate de această boală sunt foarte rare în rândul copiilor.

O decizie ar putea fi luată la începutul anului 2022

Vaccinarea celor mici ar putea împiedica virusul să circule în rândul copiilor și în rândul a întregii populații. Din acest motiv, autoritățile sanitare europene sunt în curs de examinare a acestei probleme, după ce au primit date pozitive de la Pfizer și, mai apoi, de la Moderna.

Datele arată lipsa unor efecte secundare grave, însă eșantionul de aproximativ 1.000 de copii este considerat insuficient în vederea depistării unor consecințe rare și grave.

”Dacă este necesar să se ia o decizie”, ea ar putea fi luată ”la începutul lui 2022”, a anunţat miercuri, la France Inter, preşedintele Consiliului Ştiinţific Jean-François Delfraissy.

În acest context, mai multe societăţi franceze de pediatrie şi de boli infecţioase au relansat dezbaterea la începutul acestei săptămâni, exprimându-şi scepticismul cu privire la vaccinarea copiilor.

”Urgenţa vaccinării copiilor cu vârsta curpnsă între cinci şi 11 ani nu apare, pentru moment, ca evidentă în Franţa”, apreciază aceste instituţii, între care Societatea de patologie infecţioasă de limbă franceză. Această poziţie a provocat indignarea susţinătorii vaccinării copiilor.

Asociaţia de actvişti ”Şcoala şi Familia Uitate”, care se opune aprig ”imunizării naturale prin boală”, denunţă o ”trădare” a copiilor şi reclamă o analiză de tip ”beneficiu/risc a vaccinului” anticovid destinat copiilor.