Miercuri dimineața, șeful DSU, Raed Arafat, a vorbit despre rezultatele Departamentului pentru Situații de Urgență în condițiile actuale de personal și cum vor funcționa proiectele Vision 2020 și Air Ambulance.

România avea elicoptere vechi de fabricație rusească

„Pentru partea de dotare suntem în grafic, să zicem, pe folosirea, utilizarea fondurilor europene. În acest an sunt mai multe tipuri de echipamente care urmează să fie livrate.

Pe partea de aviatică o să avem, pe partea de aviație o să avem livrate anul ăsta cele două avioane SMURD, pe lângă șase elicoptere pentru situații de urgență de tip Blackhawk, încă trei elicoptere uşoare şi un elicopter Blackhawk pentru partea de ordine publică, care sunt deservite de Inspectorarul General de Aviaţie.

Deci vorbim în final de 10 elicoptere și două avioane, care se vor livra până la sfârșitul acestui an. Și cu asta vom recapăta capacitatea noastră de căutare-salvare și de intervenții la incendiile de pădure, pentru că noi lucrăm cu elicoptere vechi de fabricație rusească și care trebuiau să fie oprite, mai ales pentru că nu puteam să le întreținem mai departe, întreținerea lor făcându-se în spațiul rusesc. Și la acest moment așteptăm să vină Blackhawk-urile care vor intra în lucru.

Deja piloții au fost la pregătire și pentru avioane, și pentru elicoptere ei continuă pregătirea lor la fabrica din Polonia. Deci asta este pe partea de dotare de aviaţie”, a declarat șeful DSU, Raed Arafat.

Noi autospeciale pentru intervenția la incendii

De asemenea, Raed Arafat a menționat că vor continua livrările de mașini ISU pentru intervenția la incendii, dar vor fi și dotări noi pentru Salvamont.

„Pe partea de dotare a ISU continuă livrarea maşinilor de intervenţie la incendii. Ştim că avem peste 470 de mașini care urmează să ajungă și au început să ajungă de anul trecut și se livrează aproape lunar mașini până la sfârșitul acestui an.

Pe lângă acest lucru se lucrează acum pe alte dotări pe care le așteptăm, dotări pentru Salvamont, dotări de centre de comandă, drone şi diferite alte echipamente, care sunt necesare ISU. Cât despre activitatea DSU și toate structurile care sunt în coordonarea

Departamentului pentru Situații de Urgență, și aici vorbim de Inspectoratul General de Aviaţie, ISU și coordonarea operațională a serviciilor de ambulanţă a unităților de primiri urgență, precum și al Salvamontului, acolo activitatea de anul trecut a fost una foarte intensă, caracterizată și prin provocarea din cauza crizei umanitare creată de războiul din Ucraina, însă ca rezultate pot să spun că toate structurile au făcut datoria lor foarte bine.

Vorbim de câteva milioane de situații individuale sau accidente colective și diferite tipuri de intervenţii, pe care le-au realizat echipele noastre din toate structurile.

Pe lângă asta au mai fost şi intervențiile internaționale, în mod deosebit prepoziționarea în Grecia a pompierilor și intervenția în Franța a pompierilor noștri, care au fost aeropurtaţi până acolo și au ajuns foarte rapid și s-au integrat cu colegii lor din Franța”, a mai spus Raed Arafat.