Raed Arafat răspunde la acuzații! Trebuie așteptată decizia instanței

Șeful DSU este vizat în dosarul respectiv, după ce Curtea de Conturi a sesizat Direcția Națională Anticorupție (DNA) față de posibile nereguli privind achiziții făcute anul trecut de Ministerul Sănătății.

„Abuz în serviciu care se îndreaptă împotriva IGSU pentru că s-au produs pagube. Vreau să clarific, fără să afectez ce face DNA, care va verifica toate aspectele. Noi le-am contestat în instanță, deja. Este vorba despre ventilatoarele care urmau să fie achiziționate din Elveția pe fonduri europene și din Coreea de Sud, cu bani de la buget.

S-a plătit un avans, conform legii, urmând să se facă plata integral la livrare. Ambele firme au avut probleme să le livreze din cauza problemelor care au fost la fabrică. Întârziind, a fost luată decizia de a întrerupe contractul și s-a solicitat plata avansului înapoi. Neplătind avansul, IGSU s-a îndreptat în instanța judecătorească din România împotriva celor două firme. Până să vorbim de pagubă, trebuie să așteptăm decizia instanței”, a explicat Raed Arafat, într-o postare realizată pe Facebook.

Reclamația Curții de Conturi

Curtea de Conturi a sesizat DNA pentru posibile nereguli la achizițiile efectuate de către Ministerul Sănătății anul trecut, după ce pandemia de COVID-19 a ajuns şi în România.

Ministerul, condus pe atunci de Nelu Tătaru, este acuzat de abuz în serviciu, fals intelectual și uz de fals, iar inspectorii Curţii de Conturi au calculat un prejudiciu ce depăşeşte 2,87 milioane de lei.

Mai mult, Curtea de Conturi a făcut o sesizare şi privind alte două posibile fapte de abuz în serviciu la IGSU, structură ce se află în subordinea DSU (Departamentul pentru Situaţii de Urgenţă), condus de Raed Arafat. Prejudiciile pentru cele două fapte depăşesc 10,93 milioane de lei, respectiv 4,27 milioane de lei, afirmă Curtea de Conturi

Sursă foto: Inquam Photos / Mircea Manole