Ministrul Afacerilor Interne, Marcel Vela, a declarat, vineri, că au fost făcute controale la anumite secții de poliție și a constatat că există lucruri de îmbunătățit. Vela a mai precizat și că s-au tolerat lucruri de-a lungul anilor mai mult decât era cazul, iar de acum înainte va începe să pună piciorul în prag.

„Sunt multe lucruri care pot fi îmbunătăţite, nu neapărat că sunt în neregulă, dar au fost tolerate de-a lungul anilor şi de conducătorii din departamentele din minister, şi de miniştri sau chiar de sindicate şi ele pot fi îmbunătăţite”, a declarat vineri, la Digi 24, ministrul Afacerilor Interne

În plus, ministrul suține că „prea mulţi oameni sunt în birouri şi prea puţini pe stradă”, iar acest lucru ar trebui inversat. Cetățenii au nevoie de polițiști pe stradă, nu în birouri.

Polițiștii, favorizați de acte normative

Pe altă parte, Vela a mai constatat și că există acte normative care îi favorizează pe polițiști atunci când încalcă regulamentele, ceea ce reprezintă o anomalie.

„Alt exemplu poate fi cu privire la unele acte normative în favoarea celor care încalcă regulamentele şi nu pot fi anchetaţi sau analizaţi mai mult de un an şi dacă de la demararea anchetei administrative, disciplinare trec şase luni, este clasat dosarul, fie clasare, fie după un an a expirat timpul legal în care poţi să demarezi o anchetă administrativă, sunt anomalii care pot fi înţelese în anumite situaţii, dar nu doresc să fie catalogate, în viitor, ca privilegii”, a mai spus Vela.

O altă descoperire făcută în urma controalelor, o reprezintă promovarea polițiștilor fix înainte de pensionare, pentru ca aceștia să aibe pensii mari.

„Pentru ca promovatul, care era pila inspectorului, să poată ieşi la pensie cu o pensie mai mare în funcţie de comanda sau misiunea pe care o îndeplinea. Era evident că acea promovare a fost făcută subiectiv doar pentru a fi în favoarea unui om, nu în favoarea Ministerului”, a adăugat Marcel Vela.

Raed Arafat ar putea fi demis

Marcel Vela a spus că în prezent se efectuează un audit la Departamentul pentru Situaţii de Urgenţă, condus de Raed Arafat, care ar putea fi demis, iar Corpul de Control al ministrului se află la un inspectorat din ţară.

Ministrul are de gând să ia măsuri față de aceste neregularități.