Raed Arafat ar vrea să acapareze sistemul medical de urgență din România

Victor Ciutacu, acuze la adresa lui Raed Arafat! Jurnalistul susține că șeful DSU intenționează să acapareze întreg sistemul medical de urgență din România.

„Trei lucruri sunt inevitabile pe lumea asta, nașterea, moartea și prezența lui Arafat la vârful sistemului de urgență din România. Dacă primele două nu pot fi sărite, măcar auto-împărățirea fondatorului SMURD peste medicina românească poate fi blocată. Și ar fi cazul ca, odată și pentru totdeauna, să se și întâmple.

Dincolo de grandioasele eșecuri profesionale ale doctorului Arafat, transformat demult într-un milițian cu apucături tiranice și probleme de autocontrol, nenorocirea e că nu se oprește. Și că, din motive pe care le putem doar intui, nimeni nu are atâta sânge-n vene să-i pună frână. Iar omul, dacă tot vede că-i merge, dă înainte ca tractoru-n vie”, a declarat acesta într-o intervenție la România TV.

Victor Ciutacu a spus că Raed Arafat a scos pe tapet, pe site-ul Ministerului de Interne, al cărui secretar de stat este, proiectul de lege de preluare pe persoană fizică a tuturor serviciilor medicale de urgență. „Cu tot cu finanțarea aferentă de la bugetul statului”, a mai precizat el.

„Zilele astea, fiindcă tot e lumea prinsă cu bugetul și cu sărbătorile de iarnă, s-a gândit că ar fi cazul să mai încerce o dată să-și treacă prin guvern lovitura de grație pe care o tot plănuiește la adresa sistemului sanitar.

Mai exact, iar a scos pe tapet, pe site-ul Ministerului de Interne, al cărui secretar de stat este, chipurile în vederea consultării publice, infamul proiect de lege de preluare pe persoană fizică a tuturor serviciilor medicale de urgență. Cu tot cu finanțarea aferentă de la bugetul statului, că doar n-o veni el cu bani de-acasă”, a afirmat jurnalistul.

Victor Ciutacu
SURSA FOTO: Facebook

Ar fi a doua încercare a șefului DSU

Potrivit lui Ciutacu, este a doua oară când șeful DSU încearcă să facă acest lucru.

„E a doua oară când încearcă golănia asta și iar o face fără se ceară avizul Ministerului Sănătății. Ba, mai mult, a sărit de la avizare și Ministerul Educației, din portofoliul căruia vrea să umfle și învățământul de specialitate.

Cu ocazia asta a reușit să-și pună-n cap definitiv și toată elita medicală din România, în caz că mai rămăsese vreunul care să nu-l deteste. Dar insistă. Miza e uriașă. Iar Arafat are un proiect. Al lui, nu al statului. Care stat, prin cele mai înalte autorități ale sale, nu doar că-l tolerează, ci îl și încurajează.

Dacă tot e atât de importantă perenitatea sinistrului, nu înțeleg de ce nu-l luăm investitor strategic. Îi dăm țara pe un euro, în rate pe cinci ani, ca la privatizarea de masă. Investițiile le face el oricum, că are experiență. Și, după aia, îl roagă frumos Ciolacu să-i dea voie și lui să guverneze…”, a spus jurnalistul.

Propunerea lui Raed Arafat privind consolidarea rolului DSU, criticată

Amintim că propunerea lui Raed Arafat privind strategia de consolidare a rolului DSU a fost vehement criticată de către Comisia de specialitate ATI din cadrul Ministerului Sănătății. Reprezentanții acesteia au caracterizat propunerea drept inacceptabilă. Prin urmare, au propus retragerea acesteia.

Ministrul Alexandru Rafila a afirmat că Raed Arafat nu a avut nicio consultare cu el sau cu colegii săi în legătură cu proiectul. A subliniat că avizarea Departamentului pentru Situații de Urgență va avea loc doar în cazul în care se iau în considerare observațiile formulate de ei.

Potrivit lui Rafila, ei susțin că unitățile de primiri urgențe și serviciile de ambulanță, incluse în cadrul spitalelor, integrate în sistem și finanțate integral de către Ministerul Sănătății, ar trebui transferate în totalitate sub coordonarea unui departament din alt minister.

Oficialul a evidențiat că, în contextul situațiilor de urgență și dezastre, colaborarea este esențială. El consideră însă inacceptabilă excluderea Ministerului Sănătății în ceea ce privește gestionarea activității din Unitățile de Primiri Urgențe și din cadrul Serviciilor de Ambulanță. Mai multe puteți afla aici.