Certificatul COVID nu va fi necesar la biserică! Cum explică Raed Arafat decizia autorităților: Nu vreau să intru în discuție pe religie

În cursul zilei de vineri, secretarul de stat Raed Arafat a susținut o conferință de presă în care a anunțat unde va fi cerut certificatul verde COVID. Șeful DSU a precizat că persoanele care merg la biserică nu vor avea nevoie de acest certificat, singurele măsuri impuse în acest context fiind purtea măștii de protecție și respectarea distanțării socială.

Aflat în platoul Digi 24, secretarul de stat în MAI a explicat motivul pentru care certificatul verde COVID nu va fi cerut celor care vor să meargă la biserică. Raed Arafat a declarat că, în urma discuțiilor, s-a ajuns la concluzia că mersul la biserică este o activitate esențială ”dintr-un anumit punct de vedere, cum este să te duci la alimentară sau la farmacie”.

„Știu că situația cu bisericile a tot fost discutată. Este decizia CNSU de a lăsa activitatea din biserici să se desfășoare, dar cu limitare de doi metri pătrați pentru o persoană și bineînțeles cu mască.

Este o decizie, s-a discutat și s-a hotărât că pentru această activitate este una esențială dintr-un anumit punct de vedere, cum este să te duci la alimentară sau la farmacie.

Nu s-a pus pe susținere treaba asta, în sensul dacă susțin sau nu susțin. A fost o discuție, o hotărăre a Guvernului, s-a votat și da, am susținut în final decizia aceasta.

Nu vreau să intru în discuție pe religie și pe Biserică. Acest subiect a fost foarte manipulat și foarte agresiv prezentat timp de un an jumătate”, spune secretarul de stat.

Raed Arafat: N-ai certificat de vaccinat sau de trecut prin boală, nu poţi să te cazezi în hotel

Șeful Departamentului pentru Situații de Urgență (DSU), Raed Arafat, a susținut o conferință de presă în cadrul căreia a declarat că românii care doresc să meargă în concediu ar trebui să aibe la cei certificatul verde care să ateste că au trecut prin boală sau că sunt vaccinați împotriva virusului.

Secretarul de stat în cadrul Ministerului Afacerilor Interne (MAI) a subliniat că cei care nu au acest certificat nu vor putea să se cazeze nicăieri, specificând, totodată, că mai multe țări din lume au implementat deja această măsură . Într-o altă ordine de idei, Raed Arafat îi sfătuiește pe români să nu plece, totuși, în concendiu, având în vedere numărul mare de cazuri și de decese asociate COVID-19.

„Dacă îi primesc alte ţări! (…) Părerea mea este că cel mai bine acum este să stăm unde am fost – pentru că, atenţie, ce n-am zis: şi la unităţile de cazare vor trebui să fie prezentate certificatele verzi, inclusiv în hoteluri. Nu test. Adică, e clar: n-ai certificat de vaccinat sau de trecut prin boală, nu poţi să te cazezi în hotel. Şi asta cred că este aplicat deja în foarte multe ţări din Europa. Eu am văzut acest lucru mergând la o şedinţă la Ljubljana, la Preşedinţia slovenă, şi primul lucru care s-a cerut la hotel, la cazare, a fost certificatul verde. Adică, nu suntem singurii care aplicăm astfel de reguli la acest moment”, a explicat Arafat.