Secretarul de stat din MAI, Raed Arafat a vorbit la Antena 3 despre restricţiile impuse de către autorităţile române privind adunările cu un public numeros şi vizitele în spitale.

Potrivit acestuia, toate măsurile luate au rolul de preveni răspândirea bolii în interiorul comunităţilor.

Totodată, Arafat a transmis un mesaj înfiorător românilor. Secretarul de stat din MAI consideră că boala va fi foarte greu de oprit, dar este important ca ea să rămână cât mai mult timp în limitele actuale.

„Noi nu interzicem manifestările, noi limităm numărul persoanelor. Un meci poate să se desfăşoare mai departe cu o mie de persoane, sau fără spectatori şi să fie transmis”, a afirmat Raed Arafat duminică seară, într-o emisiune la Antena 3.

Boala va fi greu de oprit

În opinia secretarului de stat din MAI, măsurile care au fost de autorităţile române privind limitarea participării la adunări cu un număr mare de oameni, sunt doar pentru a preveni răspândirea unor eventuale cazuri.

„De ce luăm aceste măsuri acum? Pentru că este o metodă de a preveni răspândirea în cazul în care avem persoane care sunt asimptomatice sau uşor simptomatice care sunt infectate şi care pot să transmită în interiorul  comunităţii această boală. Pentru că ştim că au intrat oameni şi nu au zis clar de unde vin sau au zis că vin dintr-o parte şi ei au venit din alta. Ştim că această boală oricum va fi foarte greu să fie oprită total sau permanent.

Este vorba de cumpărat timp, de prelungit timp în care suntem în faza actuală şi care este o fază, comparativ cu alte ţări, o fază încă incipientă, în acest fel să ne pregătim şi mai bine. (…) Dar să spunem că aceste măsuri ajută la întârzierea răspândirii bolii în rândul comunităţii, acest lucru da, putem să-l zicem”, a adăugat Arafat.