Secretarul de stat de la Ministerul de Interne Raed Arafat a anunțat duminică, în direct, la România TV, că s-a aprobat suspendarea cursurilor în unitățile de învățământ, în care apar cazuri de coronavirus, ca o măsură de prevenție împotriva răspândirii coronavirusului.

De asemenea, s-a interzis orice activitate care presupune participarea unui număr mai mare de 1000 de persoane. Pentru activități ce implică un număr mai mic de 1000 de persoane, măsura se va lua la nivel local. Această măsură vizează atât evenimentele publice cât și cele private, în incinta clădirilor.

Se aplică anumite criterii de evaluare a riscului, atunci când se discută despre organizarea unui eveniment public, la care participă mai puțin de 1000 de persoane: se va lua în considerare densitatea mulțimii, natura evenimentului și natura contacților, dacă cei care participă sunt înregistrați de dinainte sau nu, posibilele expuneri la coronavirus, vârsta participanților, scopul sau tipul activității, durata și modul călătoriei prin care paticipanții ajung la acest eveniment.

Vizitele la spitale, interzise

În plus, până pe 31 martie nu se mai pot efectua vizite la spitale, iar stagiile practice vor fi sistate tot până la aceeași dată. Doar cei care se oferă voluntari mai pot practica.

Pe de altă parte, cei care au stat în carantină în alte țări nu li se va impune o nouă măsură de carantină în țară, doar dacă prezintă un certificat care să dovedească că au stat în carantină.

S-a luat decizia de a nu se emite certificate medicale care să ateste lipsa coronavirusului la cerere.

Toate aceste măsuri sunt prevăzute până la data de 31 martie, însă există posibilitatea de prelungire.