Alexandru Rafila, atac la adresa lui Raed Arafat! Ministrul Sănătății a vorbit despre intenția șefului DSU de a prelua, cu tot cu finanțarea Guvernului, toate serviciile medicale de urgență din subordinea Departamentului pentru Situații de Urgență.

În plină discuție despre bugetul pentru 2024, reformele fiscale, pensii și salarii, Raed Arafat a cerut reintroducerea pe ordinea de zi a unui proiect de lege controversat. Mai exact, acesta prevede preluarea de către DSU a tuturor serviciilor medicale de urgență, cu tot cu finanțări. Acest lucru ar însemna că Ministerul Sănătății ar fi lăsat fără nicio obligație.

Alexandru Rafila îi dă replica lui Raed Arafat

Alexandru Rafila, ministrul Sănătății, a intervenit în acest scandal. Potrivit acestuia, nu este posibil ca responsabilitățile instituției pe care o conduce să fie preluate de către o alta.

Ar putea fi vorba, în schimb, despre o colaborare între entități, spune el.

„Trebuie să fim serioși, asumați, să fim corecți. Nu vreau să mergem într-o zonă în care se crede că Ministerul Sănătății nu vrea să colaboreze.

Suntem de acord încât să integrăm activitățile, în situații de urgență să colaborăm, dar aceste situații să devină perpetue și să privăm Ministerul Sănătății de responsabilitățile pe care le are de fapt.

Nu este normal ca Ministerul Sănătății să fie exclus din astfel de situații. Mașinile de Ambulanță sunt foarte vechi în România. Nu căutăm vinovați, căutăm soluții”, a declarat acesta la România TV.

alexandru rafila
Ministrul Sănătății, Alexandru Rafila (SURSA FOTO: Dreamstime)

Victor Ciutacu, atac la adresa șefului DSU

Tot la România TV, jurnalistul Victor Ciutacu a afirmat că șeful DSU intenționează să acapareze întreg sistemul medical de urgență din România.

„Trei lucruri sunt inevitabile pe lumea asta, nașterea, moartea și prezența lui Arafat la vârful sistemului de urgență din România. Dacă primele două nu pot fi sărite, măcar auto-împărățirea fondatorului SMURD peste medicina românească poate fi blocată. Și ar fi cazul ca, odată și pentru totdeauna, să se și întâmple.

Dincolo de grandioasele eșecuri profesionale ale doctorului Arafat, transformat demult într-un milițian cu apucături tiranice și probleme de autocontrol, nenorocirea e că nu se oprește. Și că, din motive pe care le putem doar intui, nimeni nu are atâta sânge-n vene să-i pună frână. Iar omul, dacă tot vede că-i merge, dă înainte ca tractoru-n vie”, a spus el.

Victor Ciutacu a mai menționat că Raed Arafat, în calitate de secretar de stat al Ministerului de Interne, a adus în atenție proiectul de lege privind preluarea directă a tuturor serviciilor medicale de urgență de către persoane fizice. „Cu tot cu finanțarea aferentă de la bugetul statului”, a mai precizat el.

Aceasta ar fi a doua oară când șeful DSU încearcă să facă acest lucru, a adăugat jurnalistul.

Amintim faptul că propunerea formulată de Raed Arafat referitoare la consolidarea rolului Departamentului pentru Situații de Urgență (DSU) a fost vehement criticată de către Comisia specializată în Terapie Intensivă din cadrul Ministerului Sănătății. Membrii acestei comisii au calificat propunerea drept inacceptabilă și, în consecință, au avansat sugestia de retragere a acesteia. Mai multe despre acest subiect puteți citi aici.