UPDATE: Cele 12 persoane au fost salvate

Toate cele 12 persoane care au rămas izolate de vineri seara pe o insulă, într-o zonă forestieră de la Nereju, au fost salvate de echipele de intervenţie cu ajutorul unui sistem de tiroliană, a informat Inspectoratul General pentru Situaţii de Urgenţă (IGSU).

„Misiunea complexă de salvare a celor 12 persoane izolate, surprinse de creşterea râului Zăbala din judeţul Vrancea, s-a finalizat cu succes, intervenţia bazându-se pe o coordonare integrată eficientă a mai multor efective de intervenţie în situaţii de urgenţă. Date fiind condiţiile periculoase din zonă reprezentate de precipitaţii continue, debit crescut şi resturi de materiale aduse de ape care puteau pune în pericol atât viaţa salvatorilor, cât şi a persoanelor izolate, misiunea de salvare s-a putut realiza doar prin sistem de tiroliană”, a precizat IGSU într-un comunicat.

 

Știre inițială:

Raed Arafat a dat detalii despre salvarea a 12 oameni blocați de ape în județul Vrancea. Muncitorii au fost surprinși de furia apelor.

Autoritățile nu au putut interveni pentru salvarea lor fără intervenția eroică a unui alpinist.

Raed Arafat a dat detalii: Oamenii, salvați cu tiroliana

Secretarul de stat în MAI Raed Arafat a declarat sâmbătă că se depun toate eforturile pentru salvarea celor 12 muncitori care efectuau lucrări la Nereju, judeţul Vrancea, şi care s-au refugiat într-un vagon-remorcă după ce au fost surprinşi de creşterea apelor râului din zonă.

„La acest moment, legătura cu ei există, este o problemă a zonei pentru că e greu accesibilă, nu putem trimite utilaje să sprijine misiunea de evacuare, nu se poate intra decât cu maşini de teren sau pe jos către zona în care se află ei (muncitorii – n.r.).

Pe cale aeriană, de ieri s-au făcut mai multe evaluări de către Inspectoratul General de Aviaţie. Ultima evaluare s-a făcut acum o oră. Nu putem intra în zonă pe cale aeriană pentru a-i scoate cu troliul, pentru că există elicoptere dotate cu troliu.

Nu au putut folosi elicopterele

Este o zonă cu plafoane joase, este o zonă montană şi elicopterele nu pot intra să execute astfel de misiuni în aceste condiţii, plus ploile torenţiale care sunt. Cu echipa suplimentară care s-a trimis, cu personalul care este acolo, facem tot posibilul să încercăm să-i scoatem, fără să le riscăm viaţa şi mai mult, până în noaptea asta.

O echipă de la Salvamont Covasna va fi transportată de către ISU Covasna către locul intervenţiei. Cred că deja au început misiunea”, l-a informat Arafat pe premierul Cîţu, în cadrul videoconferinţei cu prefecţii.

El a adăugat că în cursul nopţii trecute s-a încercat salvarea muncitorilor, însă nu s-a reuşit.

„În cursul nopţii s-a încercat salvarea lor, nu s-a reuşit, riscam să-i pierdem în timpul salvării. Astăzi s-au reluat operaţiunile, am mobilizat o echipă suplimentară de salvamont din Covasna.

La acest moment, în judeţul Vrancea avem o echipă, plus colegii de la ISU şi de la Jandarmerie, care încearcă să îi evacueze. A fost o tentativă care a eşuat din nou, pentru că nu s-a putut întinde tiroliana să fie fixată, s-a mărit distanţa din cauza apelor, între locul unde sunt salvatorii şi locul unde sunt cei 12 muncitori”, a explicat Arafat.

În context, oficialul MAI a informat că, în ultimele 24 de ore, inundaţiile au cauzat moartea unei persoane, o alta a fost dată dispărută, iar şapte au fost evacuate.

Un băiat de 16 ani, primul salvat

„Situaţia de ieri până astăzi, am avut, din păcate, un deces confirmat în judeţul Neamţ şi am avut un caz la Bacău, o persoană dispărută. Colegii de la ISU au continuat căutarea ei. Avem, la Bacău, şapte persoane care au fost evacuate pentru că exista un risc de inundare a locuinţelor lor.

De altfel, judeţul Bacău a ridicat la trei nivelul de alertă Cod portocaliu în mai multe subunităţi, să facă faţă situaţiei de acolo, iar prin RO-ALERT au fost transmise şase mesaje de informare de alertare în patru judeţe, în Alba, Bacău, Cluj şi Vrancea”, a menţionat Arafat.

Ulterior, șeful DSU a declarat în direct la o televizune de știri că o primă persoană, un băiat de 16 ani, a fost salvat de un alpinist, cu ajutorul unei instalații provizorii de tip tiroliană.

Raed Arafat și-a exprimat speranța că timpul va permite ca și celelalte persoane să fie puse la adăpost, până la lăsarea serii.

Sursa foto: INQUAM Photos, Octav Ganea.