Sute de români sunt blocați în Italia, mai exact în zona de sud, în Catania, transmite Digi24. Mulți dintre ei au lucrat acolo cu contracte, care în urma declanșării pandemiei de coronavirus, au fost suspendate. Oamenii vor să se întoarcă în țară, pentru că în Italia acum unii chiar nu mai au bani să trăiască. Au cerut ajutorul Consulatul român din Catania, a care i-a îndemnat pe ea legătura cu președintele Klaus Iohannis.

Răspunsul primit de un cetățean român de la Consulatul din Catania

Alina Crăciun: În legătură cu situaţia noastră de aici, vrem să ajungem în ţară, nu mai avem posibilitatea de a mai sta aici.

Consulatul român: Păi, stimabilă, deci în primul rând trebuie să sunaţi, da? … să scrieţi … exact.

Alina Crăciun: Am scris.

Consulatul român: Da, păi înseamnă că sunteţi pe listă. Nu ştiu exact despre ce vorbiţi, pentru că noi avem speţe diferite şi cam 20 pe zi, da?, Deci eu nu ştiu la ce vă referiţi exact. Deci sunteţi pe listă, înţeleg, nu? Nu trebuie să sunaţi. În primul rând, nu trebuie să sunaţi, asta ar fi foarte drăguţ din partea dumneavoastră, să nu sunaţi. Nu este obligat statul român să se ocupe de repatrierea aceasta. Noi nu putem să scriem la guvernator şi să spunem „domnule, daţi-ne o cursă acum, repede, că avem nişte cetăţeni pe care trebuie să-i ducem”. Deci nu se poate… nu avem posibilitate să sprijinim oamenii, nu avem … să-i…, în afară de asistenţa asta consulară, că îi luăm, îi centralizăm, le facem acte dacă le trebuie pentru relaţia cu angajatorul sau pentru instituţiile italiene, noi nu avem ce să facem. Nu ştiu, scrieţi la domnul Iohannis spuneţi „dom’le, suntem blocaţi aici nu se poate statul român să ne lase aşa, de izbelişte. Vă rugăm, faceţi ceva, trimiteţi un charter, … o cursă specială, nu ştiu”.

Alina Crăciun, unul dintre românii aflați în această criză spune că situația devine disperată pentru că oamenii au rămas fără bani. S-a cerut ajutorul statului român, dar nu au primit niciun ajutor concret.

„De când a izbucnit această pandemie, suntem blocaţi aici. Sunt cu prietenul meu aici, el în calitate de turist, şi mai am cu mine şi câinele. Încercăm să venim în ţară şi nu putem veni. Suntem într-o situaţie de criză, rămânem fără bani, încercăm să apelăm la ajutorul statului, dar nu primim nicio informaţie concretă, ce se întâmplă cu noi, cum putem reveni în ţară. Am achiziţionat mai multe bilete de avion, toate s-au anulat, banii sunt blocaţi pe acele bilete şi nu ştim ce se ntâmplă cu noi în situaţia de faţă.

Reprezentanții consulatului i-au sugerat chiar să apeleze la președintele Iohannis pentru ajutor ca să se întoarcă în țară.

„Nu au venit cu nicio soluţie (n.r. Consulatul român). Ni s-a spus să nu mai sunăm, pentru că ei ne au deja pe lista lor de aşteptare, dacă cumva se face vreun zbor vom fi contactaţi, dar nu se şrie când. Ni s-a spus să apelăm la domnul Iohannis, poate el … poate face ceva… Pentru a pune o aeronavă la dispoziţia noastră să ne aducă în ţară. Pe toate site-urile şi pe site-ul consulatului sunt numere de urgenţă pentru situaţia asta cu COVID. Numerele acelea, până în momentul de faţă, pentru mine au fost degeaba, pentru că am sunat şi nu am fost ajutată absolut deloc.”