Radu Tudor dă o veste foarte proastă! Tensiunile dintre Polonia și SUA afectează soliditatea NATO în Europa de Est.

Iar Washingtonul ar putea lua decizia să își mute o parte din trupele aflate în Polonia chiar în țara noastră.

În presa poloneză au fost prezentate deja rapoarte conform cărora SUA ar putea lua în considerare mutarea unora dintre trupele pe care le-a staționat în Polonia în România.

Radu Tudor dă o veste foarte proastă! Dezavantaje pe termen lung

Mediul de afaceri din Polonia a avertizat că, dacă va fi adoptat acest proiecte de lege, relațiile economice dintre cele două țări s-ar putea răci considerabil.

Statele Unite ar putea să transfere o parte dintre unitățile sale militare din Polonia în România, scriu jurnaliștii de la Varșovia.

Analistul militar Radu Tudor este de părere că această mișcare nu ar aduce avantaje țărilor din Europa de Est pe termen mediu și lung.

”Unii s-ar bucura, în contextul în care s-ar putea întări flancul de est al NATO, componentă americană mai solidă în România, așa cum ne-am dori noi.

Soliditatea alianței în Europa de Est, debalansată

Pe termen mediu și lung, și din perspectivă aliată, nu este o veste bună, pentru că o tensionare a relațiilor dintre Statele Unite și Polonia ar debalansa soliditatea alianței în Europa de Est, în contextul în care avem enorm de multe amenințări care vin din est, din Rusia și din China.

O astfel de relație tensionată s-ar putea răsfrânge și asupra României pentru că numai împreună, în cazul NATO, putem să luăm decizii ferme și concrete pentru apărare și descurajare în fața acestor amenințări.”, a explicat analistul militar și realizatorul tv Radu Tudor, potrivit antena3.ro.

Informația vine în contextul tensiunilor dintre actuala administrație de la Casa Albă și guvernul conservator de la Varșovia.

Motivul conflictului este proiectul de lege privind reforma mass-media, un proiect propus de formațiunea aflată la putere în Polonia, despre care opoziția spune că are scopul de a submina un post de televiziune deținut de Statele Unite, pe motiv că a criticat guvernul.