Tensiunile dintre SUA și Polonia au fost declanșate de un proiect de lege privind consolidarea interdicției asupra firmelor din afara Spațiului Economic European care au în proprietate radiodifuzori polonezi.

Proiectul a trecut de camera inferioară a Parlamentului polonez cu 228 de voturi pentru, 216 împotrivă și 10 abțineri, în ciuda faptului că actuala coaliție de guvernare de la Varșovia a pierdut majoritatea după ce Partidului Acord, unul dintre partidele mici din coaliția ultraconservatoare care guverna Polonia sub conducerea PiS, a ieșit de la guvernare.

Presa poloneză a început deja să scrie articole referitoare la urmările acestui proiect de lege. Potrivit ultimelor informații, au fost prezentate deja rapoarte conform cărora SUA ar putea lua în considerare mutarea unora dintre trupele pe care le-a staționat în Polonia în România, citează Politico Europe.

În același timp, mediul de afaceri din Polonia trage și el un semnal de alarmă. Potrivit surselor citate în cazul în care proiectul de lege va fi adoptat, relațiile economice dintre cele două țări s-ar putea răci considerabil.

„Foarte probabil ca pe viitor, companiile americane care au intenția să investească în Polonia se vor gândi la acest pas de 10 ori”, a declarat Maciej Witucki, șeful grupului proprietarilor de afaceri Lehiatan din Polonia.

Amintim faptul că cea mai afectată de acest proiect este rețeaua de televiziune TVN, care este deținut în majoritate de compania americană Discovery Inc. printr-o filială înregistrată în Olanda.

The New York Times scrie că compania a fost înregistrată în Olanda pentru a evita interzicerea firmelor non-europene care dețin mai mult de 49% din companiile media poloneze.

Proiectul controversat care crează tensiuni

Proiectul de lege menționat anterior a fost adoptat în cursul serii de miercuri de camera inferioară a Parlamentului polonez și ar interzice posibilitatea unei companii media non-europene de a emite pe teritoriul polonez și vine cu puțin înainte de termenul pentru reînnoirea licenței TVN24, care expiră pe 26 septembrie.

Trebuie menționat faptul că, în cursul serii de marți, cu doar o zi înainte au avut loc manifestații în toată Polonia împotriva acestei legi, mii de oameni ieșind să protesteze în fața parlamentului de la Varșovia și în orașe precum Cracovia, Poznan, Lublin și Szczecin.

Următorul pas pentru ca proiectul să devină o lege va fi ca inițativa legislativă să ajungă la votul din Senat, care este deja controlat de opoziție. În cazul în care va fi respins acolo, proiectul trebuie apoi aprobat din nou de camera inferioară cu majoritate absolută și apoi semnat de președintele polonez. Prin urmare, va urma o lună de dezbateri și lobby intense la Varșovia.

În ceea ce privește reacția Guvernului, acesta susține că proiectul de lege este conceput pentru a împiedica țări precum Rusia și China să preia presa locală. În schimb, opoziția susține că proiectul de lege este menit să aducă rețeaua TVN sub controlul proprietarilor polonezi care susțin guvernul.

Amintim faptul că nu este prima oară când se întâmplă o situație de acest tip. De-a lungul anilor, rețeaua a fost mai critică față de politicile guvernului condus de PiS decât majoritatea mass-media.

Totodată, atât administrațiile Trump cât și Biden au făcut presiuni la Varșovia pentru a lăsa canalul TVN24 în pace, iar recent Derek H. Chollet, consilier în cadrul Departamentului de Stat al SUA, a avertizat guvernul polonez că investițiile americane ulterioare ar putea fi în pericol dacă proiectul legislativ va deveni lege.

Proiectul de lege menționat „vizează direct TVN și reprezintă un atac fără precedent asupra libertății de exprimare și a independenței mass-media”, a declarat conducerea TVN într-o declarație după votul parlamentarilor polonezi, adăugând că inițiativa legislativă riscă să submineze 30 de ani de relații polono-americane.

Legea încalcă libertatea presei 

Trebuie menționat faptul că, un dezacord cu privire la această lege a fost unul din motivele deciziei prim-ministrului Mateusz Morawiecki de a-l revoca pe vicepremierul Jaroslaw Gowin, liderul partidului Acord, unul dintre cele trei partide din coaliţia de guvernământ, care a criticat legea.

În acest context, Gowin a declarat că „această lege încalcă în mod clar principiul libertății presei” și a adăugat că „ne va împinge spre o confruntare cu Statele Unite, care sunt cel mai important aliat al nostru din punct de vedere al apărării”.

Cel mai probabil, dacă proiectul va fi aprobat și va deveni lege, el va tensiona probabil relația cu SUA, aliatul cheie NATO al Poloniei, precum și unul dintre principalii investitori în economia țării.

O reacție din partea SUA a venit la scurt timp după vot. Secretarul de stat al SUA, Antony Blinken, a declarat că Washingtonul este „profund tulburat” de adoptarea proiectului de lege de către camera inferioară a Parlamentului polonez.

Totodată, el mai preciza că proiectul vizează cel mai urmărit post de știri independent din Polonia și una dintre cele mai mari investiții americane din țară.

În același timp, Blinken a mai subliniat și faptul că „o presă liberă și independentă face democrațiile noastre mai puternice, Alianța Transatlantică mai rezistentă și, de asemenea, este fundamentală pentru relația bilaterală”.

Proiectul amenință investițiile SUA în Polonia

Șeful diplomației americane a mai adăugat că proiectul de lege poate fi considerat o amenințare pentru investițiile SUA din Polonia, care aduc prosperitate comună.

„Investițiile comerciale mari ale SUA în Polonia conduc la prosperitate comună și ne sporesc securitatea colectivă”, a spus Blinken.

Ned Price, un purtător de cuvânt al Departamentului de Stat al SUA, a oferit și el o serie de declarații în acest sens. În cursul zilei de miercuri, acesta preciza că Washingtonul urmărește foarte atent evoluțiile privind legea mass-media din Polonia.

„Guvernul Poloniei are acum ocazia de a arăta prin fapte, și nu numai prin cuvinte, că susține valorile care unesc alianța noastră transatlantică și valorile care leagă Statele Unite și Polonia.”

În ceea ce privește reacția Poloniei, premierul Mateusz Morawiecki, a respins joi criticile privind proiectele de lege referitoare la controlul total al mass-media și restituirea proprietății adoptate de parlament, după ce Statele Unite, unul dintre cei mai importanți aliați ai Varșoviei, au denunțat caracterul controversat al inițiativelor legislative.

El susține că nu există intenții legate de un anumit canal tv ci doar se dorește înăsprirea reglementărilor.

„Nu avem nicio intenție directă cu privire la un anumit canal TV. Proiectul se referă doar la înăsprirea reglementărilor, astfel încât să nu existe nicio situație în care companiile din afara Uniunii Europene să cumpere mass-media din Polonia”, a spus Mateusz Morawiecki într-o conferință de presă, conform Reuters.

Situația politică din Polonia este urmărită și de Timothy Garton Ash, profesor de politologie la Universitatea Oxford. În acest context, el a avertizat că puterea politică de la Varșovia, care este coordonată de PiS, se alătură astfel Ungariei în procesul de „demontare a democrației în interiorul unui stat membru al UE”.

De cealaltă parte, Radoslaw Sikorski, fost ministru polonez de Externe și Apărare și în prezent europarlamentar, a transmis că „un vot pentru controlul total al TVN” reprezintă un vot „pentru o dictatură anti-occidentală care-i scutește de pedeapsă pe hoți”.

Legea nu trebuie să intre în vigoare

Antony Blinken a venit însă cu o propunere pentru Polonia care va fi benefică de ambele părți. Acesta a mai cerut guvernului polonez să nu pună în aplicare nici inițiativa legislativă care le va îngreuna evreilor capacitatea de a recupera bunurile confiscate de ocupanții germani naziști în timpul Holocaustului și pe care conducătorii comuniști și le-au însușit după cel de-al doilea război mondial.

„Suntem profund îngrijorați de faptul că parlamentul polonez a adoptat astăzi o legislație care restricționează sever procesul supraviețuitorilor Holocaustului și a familiilor acestora, precum și altor proprietari evrei și neevrei, de a obține restituirea bunurilor confiscate pe nedrept în perioada comunistă a Poloniei”, a punctat Secretarul de stat al SUA.

Premierul Morawiecki a intervenit și el în aceste discuții. El a precizat că, de fapt, legea pune în aplicare o hotărâre din 2015 a Tribunalului Constituțional al Poloniei conform căreia trebuie stabilit un termen după care deciziile administrative defectuoase nu mai pot fi atacate. „Acest lucru nu are nicio legătură cu temerile exprimate de prietenii noștri americani despre noi”, a spus șeful guvernului de la Varșovia.

Pentru a evidenția relația dintre cele două mari puteri, Antony Blinken a ținut să sublinieze faptul că Polonia este un aliat important în NATO, o alianță „bazată pe angajamente reciproce privind valorile democratice comune”.

Totodată, el a mai adăugat că „aceste acte legislative contravin principiilor și valorilor caracteristice națiunilor moderne și democratice”.

În acest context, oficialul american aîndemnat guvernul să își demostreze în acest mod angajamentul față de aceste principii.

„Îndemnăm guvernul Poloniei să își demonstreze angajamentul față de aceste principii comune”, a conchis Blinken.

De cealaltă parte, Marcin Zaborowski, directorul politic al think tank-ului Globsec, susține că relația dintre Polonia și SUA va fi pusă la încercări grele.

„Promovarea acestor legi, indiferent mesajele clare ale oficialilor americani, sugerează că partidul PiS nu mai are grijă să mențină o relație bună între Polonia și SUA”, a spus acesta.