“Integrarea în UE a făcut să intrăm în competiţie cu celelate ţări europene şi nu numai. De aceea creşterea competitivităţii este foarte importantă. Dacă un fluture bate din aripi în Brazilia, va fi un tsumani în Japonia. Fiecare lucru ne influenţează. Luna viitoare, preţurile la carnea de porc cresc cu 15-30%”, a declarat joi Radu Timiş, potrivit Mediafax.

Acesta a arătat problemele cu care se confruntă producătorii români: “Cum ne adaptăm pentru a rămâne în piaţă? Dacă un producător ar creşte de mâne preţurile cu 10-15%, piaţa nu ar putea suporta. Pe de altă parte, grupul nostru de firme a fost impactat în proporţie de 40% de creşterea salariului mediu pe economie. Dacă nu eşti eficient, lucrurile astea te afectează”.

Timiș a enumerat, într-un interviu pentru Capital.ro, 5 prioritati pe care le consideră necesare sectorului în care activează și care ar trebui implementate în decursul acestui an:

– Retehnologizare, în special în domeniul ambalării produselor alimentare;

– Adaptarea la noile trend-uri de consum;

– Specializarea oamenilor din domeniul alimentar;

– Crearea de bune practici în domeniul fabricației, logisticii și vânzării, împrumutate din sisteme de management care au zeci de ani în spate (Kaizen, 5S, Lyn, Sigma);

– Implementarea ultimelor sisteme informatice.

"Pentru acest an ne-am propus o creștere de 19%. Cu ajutorul noului guvern, putem ajunge la o creștere de 24%, prin măsurile ce se implementează", a mai spus Timiș, în cadrul interviului.