Revista Capital a vorbit cu peste 30 de reprezentanţi ai mediului de afaceri despre noul Guvern, despre măsurile economice adoptate sau anunţate şi despre modul în care o să performeze afacerile în care sunt implicaţi. Citiţi răspunsurile lor într-o serie de interviuri individuale pe capital.ro

Citiți și: Cum primește mediul de afaceri promisiunile guvernului PSD

Despre creșterea salariului minim pe economie, omul de afaceri spune că este o măsură bună, precizând că dacă salariații români sunt prost plătiți ne-am putea confrunta cu un nou val de emigrări.

Capital: Care credeti ca va fi impactul creșterii salariului minim și cum afectează businessul pe care îl dețineți?
Radu Timiș:
Din punct de vedere fiscal, impactul asupra companiei noastre este de aproximativ 50.000 euro.
Din perspectiva angajatului, impactul va fi unul foarte bun, îi crește puterea de cumpărăre; se compensează cu creșterea coșului de cumpărături și posibilitatea de a cumpăra produsele alimentare de o calitate mai bună.

Dacă în România angajatul nu are un salariu din care să traiască, riscăm ca alte milioane de români să plece în afara țării, la muncă. Nu se poate trăi cu un salariu 250 euro pe lună, salariu mai mic decât al chinezilor.

Capital: Ce așteptări aveți de la noul guvern?
Radu Timiș:
Aștept ca noul guvern să-și respecte promisiunile prezentate și să facă o colectare bună a taxelor, astfel încât să țină în echilibru sistemul economico-financiar.

Capital:  Enumerați 5 prioritati pe care le considerați necesare sectorului în care activitați și care ar trebui implementate în decursul acestui an?
Radu Timiș:

– Retehnologizare, în special în domeniul ambalării produselor alimentare;
– Adaptarea la noile trend-uri de consum;
– Specializarea oamenilor din domeniul alimentar;
– Crearea de bune practici în domeniul fabricației, logisticii și vânzării, împrumutate din sisteme de management care au zeci de ani în spate (Kaizen, 5S, Lyn, Sigma);
– Implemantarea ultimelor sisteme informatice.

Capital: Cum estimați că va evolua businessul pe care îl conduceți în acest an?
Radu Timiș:
Pentru acest an ne-am propus o creștere de 19%. Cu ajutorul noului guvern, putem ajunge la o creștere de 24%, prin măsurile ce se implementează.

Capital: Vi se pare că este amenințată stabilitatea financiară a României prin aplicarea noului pachet de măsuri anunțat de Guvern?
Radu Timiș:
În niciun caz nu este amenințată stabilitatea financiară a României prin aplicarea noului pachet de măsuri anunțat de Guvern. Dimpotrivă, business-urile se vor dezvolta mai bine. Cu un singur amendament, să urmărească și să respecte colectarea bună la nivelul Bugetului de Stat. Astfel, vor intra mai mulți bani la buget, prin dezvoltarea business-urilor.

 

Citiți detalii despre opiniile celor 30 de oameni de afaceri chestionați de Capital în legătură cu măsurile economice adoptate sau anunţate de noul Guvern în ediția de astăzi a revistei Capital. Publicația poate fi găsită la centrele de difuzare a presei din întreaga țară.