România continuă să ofere oportunități economice importante, spune Radu Burnete

Radu Burnete a subliniat că, în prezent, atenția autorităților este concentrată pe adoptarea unor măsuri necesare pentru a gestiona o situație fiscal-bugetară gravă și urgentă, care nu presupune doar reduceri și tăieri. Totodată, el a atras atenția că România continuă să ofere oportunități economice importante, în ciuda dificultăților actuale.

Consilierul a menționat că, deși țara mai are de recuperat până la atingerea nivelului economic al statelor din centrul și vestul Europei, există în continuare interes din partea investitorilor, inclusiv din Germania. El a făcut apel la o viziune pe termen lung, exprimând încrederea că veniturile, profiturile și investițiile în România vor continua să crească, iar economia națională își va păstra potențialul de dezvoltare.

„În clipa de față suntem foarte concentrați pe aceste măsuri. Guvernul are de tratat o problemă gravă și urgentă și vorbim nu numai de tăieri, reduceri și așa mai departe. Pe de altă parte, eu cred că nu trebuie să uităm că în România există încă oportunități economice importante, mai avem mult de parcurs până ajungem la paritate cu economiile cel puțin din centru, dar și din vestul Europei.

Există motive pentru care companiile să investească în România. Recent am fost în în Germania, de exemplu, și investitorii de acolo își doresc să să investească în țara noastră și nu trebuie să confundăm o criză fiscal-bugetară cu economia românească în ansamblu. Pe termen lung eu cred că și îndemn pe oameni să să se uite și la asta. Veniturile vor crește în România, profiturile vor crește în România, vom avea mai multe investiții și economia românească”, a declarat el la Digi24.

Radu Burnete a subliniat că amânarea reformelor a redus semnificativ posibilitatea de a aplica ajustări graduale, iar, în acest context, a avertizat că este foarte probabil ca unele categorii sociale sau companii să fie afectate sever de noile măsuri, deși nu poartă nicio responsabilitate pentru situația actuală.

„Eu să știți că sunt foarte empatic cu oamenii pe care îi văd de multe ori în în stradă, pentru că într-adevăr e o perioadă grea și veniturile scad. Iar realitate este că, dacă ai lăsat aceste măsuri până în ultima clipă, e foarte greu să lucrezi la reglaje fine. Din păcate acest guvern trebuie să vină așa cu o secure și să taie cheltuielile publice și inevitabil vei lovi și în oameni sau în companii unde nu ar fi trebuit s-o faci”, a spus el.

Radu Burnete
SURSA FOTO: Facebook, Radu Burnete

Economia României ar putea să începe să se redreseze începând cu anul viitor

Consilierul a transmis că, în opinia sa, dacă Guvernul reușește să stabilizeze finanțele publice și să implementeze reformele necesare, în ciuda rezistenței existente, economia României ar putea începe să se redreseze începând cu anul viitor.

Radu Burnete a comparat situația actuală cu o intervenție medicală dureroasă, dar necesară, subliniind că este mai eficient ca măsurile să fie aplicate ferm acum, decât prelungite în timp. Pe termen lung, a spus că România are perspective favorabile, inclusiv șansa de a deveni membră OECD, ceea ce ar atrage investiții importante.

„Eu cred că dacă acest guvern reușește să stabilizeze finanțele publice, să facă aceste reforme dificile, unde vedeți cât de câte rezistență există, anul viitor economia românească va începe să-și revină. Adică nu putem să facem din asta o boală foarte lungă.

Tragem un pic pansamentul, îl punem la loc, îl mai tragem un pic, îl mai punem la loc sau putem să lăsăm acest guvern să facă operația de care de care avem nevoie și să ne revenim. Pe termen lung avem toate șansele să devenim membri OECD și asta va aduce multe investiții în țara noastră”, a spus el.

Consilierul a subliniat că firmele românești au cunoscut o dezvoltare semnificativă în ultimul deceniu și jumătate, iar tendința este ca investițiile acestora să crească în continuare. Cu toate acestea, a avertizat că o situație fiscală necontrolată poate distruge economia, oferind exemplul Greciei.

Burnete insistat că România trebuie să evite cu orice preț un astfel de scenariu, deoarece, în lipsa posibilității de a se împrumuta și de a-și gestiona datoriile, măsurile de austeritate ar fi mult mai dure decât cele actuale.

„Capitalul românesc și firmele românești s-au dezvoltat extraordinar în ultimii 10-15 ani și o să vedeți și telespectatorii o să vadă aceste companii românești vor face investiții din ce în ce mai mai mari, dar o situație fiscală scăpată de sub control poate pune pe butuci o economie, cum am văzut în cazul Greciei.

Și mai sunt și alte exemple și noi trebuie sub orice formă să evităm acest scenariu, pentru că dacă nu-l evităm și România nu se mai poate împrumuta și nu-și poate gestiona datoriile, tăierile vor fi de trei ori mai mai urâte decât ceea ce vedem acum”, a declarat acesta.