Potrivit FSB (Serviciul Federal de Securitate al Rusiei/ex-KGB), informaţiile provocatoare din media cu privire la ameninţarea legată de coronavirus în Rusia vin de peste graniţă cu scopul de a semăna panică în rândul populaţiei, a afirmat preşedintele rus.

„În ceea ce priveşte aceste fake news provocatoare, FSB raportează că ele provin în principal din străinătate. Scopul lor este clar – să semene panică în rândul populaţiei. Singura modalitate de a le combate este de a le furniza oamenilor o informaţie completă şi veridică”, a spus Putin, citat de RIA Novosti. El a adăugat că este vorba de false informaţii provocatoare organizate în special în străinătate.

Putin: Vă cer să remediaţi această carenţă informaţională

Poziţia şeful statului rus este în acord cu linia Kremlinului că pentru orice lucru rău care se întâmpla în Rusia de vină vinovaţi sunt străinătatea şi agenţii ruşi ai Departamentului de Stat şi CIA (cum sunt numiţi reprezentanţii opoziţiei şi media independente), conform unor observatori independenţi citaţi de Agerpres.

Situaţia legată de virus este ţinută sub control şi nu se întâmplă nimic critic în Rusia, a asigurat Putin, citat de agenţia de presă oficială TASS. „Dar oamenii trebuie să cunoască situaţia reală. Vă cer să remediaţi această carenţă informaţională”, a spus Putin.

În timp ce doar câteva cazuri de contaminare cu noul coronavirus au fost anunţate în Rusia, inclusiv un prim caz în regiunea Moscovei săptămâna aceasta, ţara a adoptat măsuri de precauţie pe scară largă, cum ar fi restricţionarea strictă a intrării rezidenţilor chinezi. În cadrul reuniunii, preşedintele rus i-a cerut vicepremierului Tatiana Golikova să raporteze despre situaţia legată de coronavirus în Rusia, remarcând, între altele, că 93.000 de persoane s-au contaminat deja cu noul coronavirus pe plan mondial, inclusiv în China, Coreea de Sud, Italia şi Iran.

Fără cazuri noi de îmbolnăvire

Vicepremierul a indicat că starea celor trei ruşi contaminaţi cu noul coronavirus care au fost evacuaţi de pe vasul de croazieră Diamond Princess în Japonia este în prezent satisfăcătoare. Doi cetăţeni chinezi care s-au îmbolnăvit pe teritoriul Transbaikaliei şi în regiunea Tiumen s-au însănătoşit. La ora actuală, a spus Golikova, la Centrul ştiinţific de stat Vektor, cu sediul la Novosibirsk, se lucrează la dezvoltarea unui vaccin împotriva noului coronavirus. „Încercăm să accelerăm dezvoltarea unor produse cât mai curând posibil”, a afirmat ea.

În acelaşi timp, purtătorul de cuvânt al preşedintelui rus Dmitri Peskov a declarat miercuri că se face totul ca noul coronavirus să nu ajungă la Kremlin, dar, în principal, „preşedintele Vladimir Putin se protejează împotriva coronavirusului prin măsurile de igienă obişnuite accesibile oricărui cetăţean”. „Se face tot ceea ce este necesar pentru a împiedica pătrunderea noului coronavirus în perimetrul în care se află preşedintele (Putin). De fapt, vorbim despre măsuri preventive de igienă obişnuite care pot fi utilizate de orice cetăţean rus”, a afirmat Peskov, citat de TASS.