De asemenea, a afirmat liderul de la Kremlin în cadrul Forumului Economic internaţional de la Sankt Petersburg, accesul la finanţare a devenit limitat pentru multe companii ruseşti din cauza măsurilor restrictive impuse de UE, SUA şi alte state occidentale.

El a adăugat că SUA ar putea folosi sancţiunile împotriva Rusiei pentru a obţine un avantaj competitiv faţă de Europa. ”Poate că prietenii noştri americani – sunt tipi sofisticaţi – vor să obţină un avantaj competitiv în relaţiile lor comerciale şi economice cu Europa”, a mai spus Putin, potrivit aceleiași surse, citată de Agerpres. În acelaşi discurs, Putin s-a angajat să susţină marile bănci interne, asigurându-le o capacitate mai mare de creditare. 'Vom capitaliza mai mult organizaţiile bancare ruseşti de o importanţă sistemică', a anunţat preşedintele rus. Băncile importante de stat din Rusia au atras atenţia în trecut că ar putea avea de suferit din cauza crizei din Ucraina şi că au nevoie de capital pentru a creşte creditarea.

De asemenea, Putin a anunţat măsuri care ar urma să ajute Rusia, cel mai mare producător mondial de petrol şi gaz, să-şi diversifice exporturile energetice. El a precizat că Rusia va extinde accesul la resurse de investiţii ieftine, va introduce finanţarea pe proiecte în industrie şi va simplifica procedura pentru alegerea proiectelor de investiţii.

În acelaşi timp, Rusia va creşte producţia naţională în detrimentul delocalizării, pentru a limita importurile şi a reorienta piaţa către producători naţionali de echipamente energetice, textile şi alimente. Vladimir Putin a mai precizat că există un plan de a crea un fond de stat pentru a contribui la înlocuirea importurilor din ţările occidentale cu producţia internă.