Putin a dat ordin! Dezghețarea permafrostului din nordul Rusiei va fi supravegheată îndeaproape

Declarația lui Vladimir Putin a fost făcută în cadrul unei reuniuni cu miniștrii ruși. Potrivit președintelui, este importantă realizarea unui sistem de supraveghere în aceste zone din cauza efectului pe care încălzirea globală îl are asupra permafrostului.

„Milioane de oameni trăiesc în nordul ţării. Este deci important să punem la punct un sistem de supraveghere în aceste zone”, a afirmat Vladimir Putin într-o reuniune cu miniştrii ruşi, conform informațiilor transmise de tass.com

Dezvoltarea unui sistem de inspecții regulate

De asemenea, acesta a punctat că este important să fie dezvoltat un sistem de inspecţii regulate ale caselor, podurilor şi drumurilor, de exemplu.

Odată cu creşterea temperaturilor din cauza schimbărilor climatice, permafrostul, strat de sol îngheţat permanent până la o adâncime cuprinsă între 2 şi 15 m, începe să se dezgheţe. În consecinţă, avarii la clădiri, drumuri şi alte infrastructuri, cum ar fi conductele de gaz, intervin din ce în ce mai frecvent în Rusia.

Autorităţile Rusiei spun că creşterea temperaturii în ţară este mai puternică decât în alte părţi ale lumii. Temperatura medie pe teritoriul Federaţiei Ruse creşte de 2,8 ori mai repede decât media globală, conform unei prognoze recente a Ministerului rus al Mediului.

Aproape două treimi din solul Rusiei este îngheţat permanent, într-un fenomen denumit permafrost. Există aici cantităţi uriaşe de resturi de plante şi animale care nu au fost încă descompuse de microbi. Acestea devin active doar când temperaturile cresc şi solul se înmoaie. În cadrul acestui proces de descompunere se poate degaja metan care dăunează mediului, potrivit sursei menționate.

Sursa foto: Dreamstime