Noua lege a pensiilor se aplică și celor care urmează să se pensioneze

În ultima perioadă, s-a discutat mult despre schimbările din noua lege a pensiilor, autoritățile insistând că aceasta este menită să aducă numai beneficii seniorilor.

Este important de știut că noua lege a pensiilor, care va fi implementată începând cu 1 septembrie 2023, nu se aplică doar pensionarilor actuali, ci și celor care se vor pensiona în viitor. Mai multe autorități în domeniu au tras semnale de alarmă în legătură cu acest aspect de-a lungul timpului.

„Colegii din casele teritoriale de pensii preiau tot ce înseamnă stagiu de cotizare şi ceea ce noi am lucrat şi lucrăm în această perioadă, pentru că această lege nu se adresează doar actualelor generații de seniori, ci şi nouă celor care suntem acum în câmpul muncii, se preiau stagiile de cotizare şi se separă în perioade asimilate şi perioade directe de cotizare, sporurile se separă în sporuri cu caracter permanent şi nepermanent.

Principiile de bază, echitate, solidaritate pentru muncă şi contribuție egală să fie pensie egală, încurajarea muncii, acele puncte suplimentare pentru cei care stau în câmpul muncii mai mult de 25 de ani, dar şi încurajarea natalității prin acea prevedere cu reducerea vârstei de pensionare pentru doamnele care nasc şi câți copii până la cel puţin vârsta de 16 ani”, explica Marius Budăi la finalul anului trecut.

Simona Bucura Oprescu a declarat, la Realitatea PLUS, în momentul în care ei au negociat cu Comisia jalonul 214, reforma sistemului public de pensii, ca urmare a negocierilor cu Comisia, au reușit să mențină grupele de muncă până în anul 2035, cu niște ajustări ale condițiilor de eligibilitate și ale beneficiilor.

Ea a explicat că beneficiile rămase sunt semnificative în continuare, cum ar fi punctajul suplimentar, sporul de grupă și reducerea vârstei de pensionare. Ministrul Muncii a adăugat că, deși există condiții specifice pentru anumite categorii, cum ar fi mineri sau cei din zonele de radiații, pentru condițiile generale reducerea vârstei a fost redusă de la 13 ani la 10 ani, iar condițiile deosebite au fost reduse de la 10 ani la 7 ani.

Ea a subliniat că toți pensionarii care au beneficiat de grupe de muncă își păstrează drepturile și că noua lege se aplică doar pentru viitor. Astfel, de acum încolo, aceste condiții vor fi valabile conform noii legi.

Simona Bucura Oprescu
Simona Bucura Oprescu; SURSA FOTO: Facebook, Simona Bucura Oprescu

La calculul pensiei se vor lua în considerare și perioadele necontributive

Simona Bucura Oprescu a vorbit tot despre noutățile din legea pensiilor care intră în vigoare de la 1 septembrie 2024 și care îi vizează pe angajații de azi.

Potrivit acesteia, în noua abordare a pensiilor, de la 1 septembrie, la calculul pensiilor vor fi luate în calcul și perioadele necontributive asimilate, care includ studii universitare, stagiu militar, concediu medical, șomaj, deportare, prizonierat sau detenție politică. Acest lucru îi ajută atât pe pensionari, cât și pe cei care se vor pensiona în viitor.

„Vor aduce punctaj suplimentar și este important ca tinerii în special să cunoască acest lucru. Ai o educație bună, ai studii universitare, universitate, master, doctorat la zi, vei primi un punctaj suplimentar de 0,25 de puncte de pensie pe an.

De asemenea pentru stagiul militar, pentru concediul medical, pentru șomaj, deportare sau prizonierat politic, este important să se știe acest lucru. Noua formulă de calcul a pensiilor este reprezentată de totalul punctelor acumulate înmulțită cu valoarea punctului de referință. Totalul punctelor acumulate este format din punctele contributive, necontributive asimilate, și punctele de stabilitate. Toate aceste puncte se înmulțesc cu valoarea punctului de referință și dau o valoare mai mare a pensiei.

Pentru ca acestea să fie luate în calcul, trebuie să am un stagiu de cotizare de minimum 15 ani. Stagiul minim de cotizare rămâne neschimbat, stagiul minim de cotizare este 15 ani, stagiul complet de cotizare este de 35 de ani”, a explicat ea la Antena 3 CNN.