Procesul de recalculare a pensiilor în România a adus în atenție diverse întrebări și situații particulare pentru pensionari. Una dintre acestea este legată de pensionarii care nu au acumulat cel puțin 15 ani de muncă.

Nu prind nici pensia minimă. Trei scenarii pentru acești pensionari

Pensia va fi foarte mică. Pensionarii aflați în această situație trebuie să știe că opțiunile de pensie sunt limitate și mai puțin avantajoase. Nu pot beneficia de pensia minimă/socială și vor primi pensii bazate strict pe contributivitate, care sunt semnificativ mai mici.

În cazurile de incapacitate de muncă, singura opțiune este pensia de handicap, care oferă un sprijin financiar, dar și acesta este limitat.

Chiar dacă recalcularea pensiilor promite eliminarea inechităților, pentru aceste categorii de pensionari, provocările financiare rămân considerabile.

Astfel, pensionarii care nu au lucrat cel puțin 15 ani nu sunt eligibili pentru pensia minimă/socială, care este de 1.281 de lei. Aceasta înseamnă că ei nu pot solicita această formă de sprijin financiar oferită de stat.

Pensia bazată pe contributivitate

Pentru cei care au atins vârsta de pensionare (63 de ani pentru femei și 65 de ani pentru bărbați) dar au lucrat mai puțin de 15 ani, pensia se calculează exclusiv pe baza contributivității. Acest lucru înseamnă că pensia lor va fi mult mai mică, reflectând contribuțiile efective la sistemul de pensii.

De exemplu, în sistemul agricol (CAP), după 30 de ani de muncă, pensia lunară bazată pe contribuție poate fi de doar 591 de lei. În unele cazuri, statul poate adăuga o diferență, dar nu până la nivelul pensiei minime/sociale de 1.281 de lei. În acest exemplu, statul adaugă diferența până la 800 de lei, dar nu mai mult.

Incapacitatea de muncă

Pentru acei pensionari care nu au lucrat 15 ani și nu au atins vârsta de pensionare, dar intră în incapacitate de muncă, situația este diferită. Aceștia nu primesc pensie pe baza contributivității, ci trebuie să depună un dosar pentru a primi pensie de handicap.

Conform Legii 448/2006, persoanele cu dizabilități primesc o indemnizație lunară. Valoarea acesteia variază în funcție de gradul de handicap:

  • Handicap grav: Indemnizația este de 462 de lei pe lună.
  • Handicap accentuat: Indemnizația este de 350 de lei pe lună.