Recalculare pensii. Distribuția deciziilor de pensionare după recalculare a început. Marius Budăi a făcut acest anunț crucial pentru pensionarii români.

Cinci milioane de pensionari vor primi noile pensii după recalculare. Un aspect important pe care pensionarii trebuie să-l înțeleagă este că, în urma recalculării, nicio pensie nu va fi redusă.

„Această decizie nu se va distribui de fiecare dată când pensia va înregistra o creștere. Nu vreau să las niciun loc de dubiu.

Sumele necesare pentru recalculare sunt deja cuprinse în bugetul asigurărilor sociale”, a declarat Marius Budăi.

Marius Budăi spune că s-a calculat deja impactul bugetar

Fostul ministru al Muncii a arătat că atunci când se elaborează o lege, există o estimare inițială a impactului bugetar. În mod natural, în procesul de calcul final, pot apărea atât plusuri, cât și minusuri.

„Când scrii o lege ai o anumită estimare pe acea ecuație pe care calculăm impactul bugetar.

Bineînțeles, când ajungi la calculul final există posibilitatea să fie plusuri și minusuri”, a menționat acesta.

Marius Budăi
SURSA FOTO: Facebook, Marius Budăi

Recalculare pensii. Primele decizii sunt în curs de tipărire

Recalculare pensii. Primele decizii pentru pensiile care au fost recalculate sunt deja în proces de tipărire.

Până la data de 1 septembrie, toți pensionarii din România vor primi la domiciliu noile decizii, astfel încât să se poată efectua plățile conform calendarului legal, a mai adăugat el la Antena 3.

Pe noile taloane de pensie, românii ar trebui să acorde atenție următoarelor aspecte:

  • Numărul de puncte pe contributivitate;
  • Numărul de puncte de stabilitate;
  • Valoarea pensiei.

Modificare importantă legată de veniturile brute

Anterior, Marius Budăi a subliniat că există un articol clar în legea pensiilor. Acesta stabilește că atunci când, în urma recalculării unei pensii, rezultă un punctaj mai mic, cuantumul în plată se menține. El a asigurat că Guvernul Ciolacu este extrem de hotărât să se asigure că, începând cu 1 septembrie, pensionarii vor primi pensiile conform legii.

Daniel Baciu, șeful Casei Naționale de Pensii Publice, a subliniat că în noua lege a pensiilor există o modificare importantă legată de veniturile brute. Acestea includ și sporurile cu caracter nepermanent, cum ar fi al 13-lea salariu, acordul global și alte prime și sporuri sporadice din activitatea anterioară.

În prezent, aceste sporuri nu sunt luate în considerare pentru recalcularea pensiilor din cauza caracterului lor nepermanent lunar. Cu toate acestea, există posibilitatea ca ele să fie incluse în calcul începând cu 1 septembrie 2024, cu condiția ca asupra lor să fi fost datorate și achitate contribuții de asigurări sociale.

Mai multe detalii despre acest subiect puteți citi aici.