Adevărul despre recalcularea pensiilor: „Există un articol clar în lege”

Recalcularea pensiilor. Marius Budăi, fostul ministru al Muncii și Protecției Sociale, a reamintit tuturor că există un articol clar în legea pensiilor, care stabilește că atunci când, în urma recalculării unei pensii rezultă un punctaj mai mic, se menține cuantumul în plată. A dat asigurări că Guvernul Ciolacu este extrem de determinat să asigure că, de la 1 septembrie, seniorii vor primi pensiile, conform legii.

„Pentru recalculare, există un articol clar în lege că atunci când, în urma recalculării unei pensii iese un punctaj mai mic, se păstrează cuantumul în plată. Ce aș vrea eu să reținem de la apariția acestor norme, că noi, Guvernul Ciolacu, suntem extrem de determinați ca de la 1 septembrie seniorii noștri să primească pensiile conform legii”, a explicat el pentru Antena 3 CNN.

Marius Budai
Marius Budai (SURSA FOTO: Facebook, Marius Budai)

Există o noutate în legea pensiilor

La rândul său, șeful Casei Naționale de Pensii Publice, Daniel Baciu, a reamintit că, în noua lege a pensiilor, există o noutate referitoare la veniturile brute, care includ și sporurile cu caracter nepermanent, precum al 13-lea salariu, acordul global și alte prime și sporuri sporadice din activitatea anterioară. Aceste sporuri nu sunt, momentan, luate în calcul pentru recalcularea pensiilor din cauza absenței caracterului permanent lunar. Cu toate acestea, ar putea fi incluse în calcul începând cu 1 septembrie 2024, cu condiția ca asupra lor să se fi datorat și achitat contribuții de asigurări sociale.

A fost stabilit un nou format al deciziilor de pensionare conform prevederilor Legii nr. 360/2023, ce urmează să fie publicat în Monitorul Oficial în curând. Procesul de recalculare este în curs și se ține strâns de grafic, fără întârzieri, pentru a asigura că pensionarii își primesc pensiile recalculate din septembrie 2024.

Momentul exact al începerii procesului depinde de mobilitatea echipei care lucrează la software-ul de recalculare. Deciziile de pensionare vor fi tipărite și expediate către beneficiari până în septembrie 2024. Procesul de evaluare a dosarelor este aproape finalizat. Au mai rămas de procesat doar 150.000 din totalul de 1,4 milioane de dosare.

„Există și o noutate în noua lege a pensiilor, faptul că acele venituri brute care includ și sporurile cu caracter nepermanent, și aici mă refer la al 13-lea salariu, la acordul global, la diferite prime și sporuri pe care le-au primit sporadic în activitate și nu au avut acel caracter permanent, lună de lună.

Aceste sporuri nu sunt în prezent luate în calcul, pentru că nu au această frecvență de caracter permanent, și noi intenționăm ca de la 1 septembrie să le luăm în calcul la calculul pensiilor, cu condiția ca asupra acestor sporuri să se fi datorat și să se fi achitat contribuții de asigurări sociale.

Prin ordin de președinte am stabilit noul formular al deciziei de pensionare, care respectă întocmai prevederile legii 360/2023. Urmează, probabil, zilele acestea să fie deja publicat în Monitorul Oficial. Am trimis la Monitorul Oficial acest nou format al deciziilor de pensionare. Suntem în linie dreaptă, avem un grafic foarte strâns, de care ne ținem, știm exact ce avem de făcut, nu avem absolut nicio întârziere, astfel încât în septembrie beneficiarii noștri pensionari să își primească deja pensiile recalculate.

Nu pot să spun exact un termen fix când începem, undeva în vară. Este în funcție de cât de repede ne mobilizăm cu softul care recalculează aceste pensii. Vom trece imediat la tipărirea acestor decizii. Până în luna septembrie. Ele trebuie emise, tipărite și expediate către pensionari. Noi deja avem procesul de evaluare finalizat 99,9 la sută. 150 de mii de dosare mai avem din 1,4 milioane. Procesul de evaluare se va finaliza. Colegii fac softul, emitem taloanele”, a explicat el.

Daniel Baciu
Daniel Baciu (SURSA FOTO: Facebook, Daniel Baciu)