Decizie pentru cei care primesc banii de pensie prin poștă. În situația în care pensionarii nu sunt găsiți la domiciliu, aceștia pot primi drepturile bănești și documentul de plată de la ghișeele poștale. Acest lucru se întâmplă în decurs de două zile lucrătoare după ultima zi de plată a lunii respective.

În caz contrar, banii de pensie sunt returnați la Casa Județeană de Pensii pentru reordonanțare la plată.

Regula pentru cei care iau banii de pensie pe card

Ce se întâmplă însă pentru persoanele care își încasează pensia în cont curent sau cont de card și care nu au fost găsite acasă și au fost avizate?

În acest caz, documentele de informare cu privire la sumele plătite (taloanele mov), nesolicitate de beneficiari, sunt păstrate la sediul oficiului poștal. Ele sunt ținute până în ultima zi lucrătoare a lunii în curs.

Începând cu drepturile aferente lunii martie 2021, taloanele mov de pensie vor fi arhivate la sediul Oficiului Județean de Poștă sau al Oficiilor Poștale de sector. Se întâmplă pe o perioadă de 24 de luni. Ele nu vor mai fi restituite caselor teritoriale de pensii.

card bancar
SURSA FOTO: Dreamstime

Taloanele mov vor fi arhivate la sediul Oficiile Poștale

Aceste documente de informare pot fi transmise la domiciliul persoanelor interesate – beneficiari sau împuterniciții acestora – la cerere.

După expirarea celor 24 de luni, documentele de informare vor fi transmise către casele teritoriale de pensii, informează Casa Națională de Pensii Publice pe site-ul instituției.

Pensiile sunt achitate pe data de 12 ale fiecărei luni

Conform Casei Naționale de Pensii Publice, pensiile prin cont curent sau cont de card sunt achitate în fiecare lună, în data de 12. Ele nu sunt plătite mai târziu de data de 13 a fiecărei luni.

Opțiunile pentru achitarea drepturilor de pensie includ mandatul poștal. Prin intermediul acestuia, beneficiarul drepturilor de pensie sau mandatarul le poate primi la domiciliu. Mai este și opțiunea de plată în cont curent sau cont de card. Acest lucru se întâmplă la una dintre băncile cu care Casa Națională de Pensii Publice a încheiat acorduri pentru aceasta.

Amintim că, anterior, șeful Casei Naționale de Pensii a informat că s-a aprobat prin HG.181/28.02.2024 Normele de aplicare a Legii nr.360/2023 privind sistemul public de pensii. Aceste norme metodologice au rolul de a clarifica și de a îmbunătăți înțelegerea Legii nr.360/2023. Ele sunt menite să ofere clarificări suplimentare. Acestea îi vor ajuta și pe cei care implementează legea, cât și pe cei cărora le sunt adresate. Este vorba inclusiv de pensionari actuali și viitori.