Președintele Casei Naționale de Pensii (CNPP), Daniel Baciu, a anunțat că procesul de digitalizare și evaluare a dosarelor de pensii este aproape finalizat. Peste 99% dintre dosare au fost deja procesate și digitalizate.

Recalcularea pensiilor urmărește să elimine inechitățile și să asigure că persoane care au prestat aceeași muncă și au contribuit similar la sistemul de pensii, dar s-au pensionat în ani diferiți, nu vor mai primi pensii diferențiate.

Totuși, pensionarii cu un stagiu de cotizare sub 25 de ani nu vor vedea creșteri semnificative ale pensiilor în urma acestui proces, deși vor continua să beneficieze de indexările anuale.

Peste 99% din dosarele de la CNPP sunt deja procesate și digitalizate

În perioada următoare, vor fi tipărite deciziile de pensionare, care vor fi apoi distribuite către beneficiari prin intermediul caselor de pensii teritoriale.

Daniel Baciu a declarat că procesul de evaluare este aproape de final, cu peste 99% dintre dosarele existente deja digitalizate. În următoarele luni, deciziile de pensionare vor fi tipărite și trimise către casele de pensii teritoriale, care vor avea responsabilitatea de a le distribui beneficiarilor.

„Suntem pe finalul acestui proces. Cred că peste 99% din dosarele existente în Casele Naționale de Pensii deja procesate și digitalizate, vorbim de procesul de evaluare.

Urmează ca în perioada următoare noi să tipărim deciziile de pensii, vom trimite deciziile către teritoriu, va trebui ca ei să tipărească aceste decizii și undeva în vară începem să emitem aceste decizii de pensionare către beneficiarii noștri pensionari. Suntem în grafic, știm exact ce avem de făcut, nu avem nicio întârziere”, a declarat Baciu la Antena 3 CNN.

Daniel Baciu, casa de pensii
SURSA FOTO: Facebook, Daniel Baciu

Daniel Baciu: Nu toți pensionarii vor avea de câștigat, dar nici de pierdut

Daniel Baciu a subliniat că nu toți pensionarii vor avea de câștigat în urma recalculării pensiilor. În special, cei care au stagiul de cotizare mai mic de 25 de ani nu vor beneficia de majorări ale pensiilor.

Totuși, aceștia au beneficiat de o indexare de 13,8% de la începutul anului și vor continua să primească indexări anuale conform legii.

Deși nu toți pensionarii vor beneficia de majorări, procesul asigură că nicio pensie nu va fi redusă și că indexările anuale vor continua să aducă ajustări necesare pentru toți pensionarii.

„Vreau să lămuresc un lucru foarte clar, și anume că în urma recalculării, nicio pensie nu va scădea”, a precizat Daniel Baciu.