Legea pensiilor aduce vești bune pentru români: Pensii crescute cu până la 2.000 de lei

O schimbare majoră se apropie în sistemul de pensii din România, iar pentru mulți pensionari aceasta va însemna o creștere semnificativă a veniturilor. Conform noilor reglementări, care intră în vigoare începând cu 1 septembrie 2024, aproximativ 60% dintre români vor beneficia de o creștere a pensiei, unele ajungând să fie majorate cu până la 2.000 de lei lunar.

Această modificare vine ca urmare a recalculării pensiilor conform unei noi formule. În timp ce mulți se bucură de aceste creșteri substanțiale ale pensiilor, pentru unii pensionari recalcularea poate aduce și o scădere a veniturilor. Cu toate acestea, autoritățile au asigurat că pensiile care ar trebui să scadă la recalculare vor rămâne la nivelul actual, astfel încât niciun pensionar să nu fie afectat negativ, potrivit legii pensiilor.

În această perioadă, Casa de Pensii lucrează intens pentru a finaliza procesul de încărcare a tuturor datelor în sistemul informatic. Ulterior, începând cu luna iunie, pensionarii vor primi documentele necesare, care vor include suma de bani pe care o vor primi de la 1 septembrie, dar și detalii despre noua formulă de calcul a pensiei.

Procesul de recalculare a pensiilor: ce trebuie să știe pensionarii?

Formula de recalculare a pensiilor este relativ simplă: Valoare Punct de Referință (VPR) înmulțită cu numărul total de puncte acumulate de fiecare pensionar. Valoarea Punctului de Referință este de 81 de lei, iar numărul total de puncte este alcătuit din punctele de contributivitate, punctele de stabilitate și punctele pentru perioadele asimilate și necontributive.

Ulterior, începând cu luna iunie, pensionarii vor primi documentele necesare, care vor include suma de bani pe care o vor primi de la 1 septembrie, dar și detalii despre noua formulă de calcul a pensiei.

În paralel cu acest proces, în luna august va avea loc re-tipărirea cupoanelor de pensii, care vor fi colorate și vor include detalii despre modul de calcul al pensiei, precum și punctele de stabilitate sau bonusurile obținute de pensionari.

„Din mai până la jumătatea lui august, românii vor începe să primească deciziile cu pensiile recalculate. Iar în septembrie va fi prima lună în care românii vor primi pensiile recalculate”, a spus ministrul Muncii la începutul anului.

Cu toate acestea, recalcularea pensiilor nu va afecta doar suma de bani pe care o vor primi pensionarii, ci și modul în care aceștia vor percepe întregul sistem de pensii. Oficialii subliniază importanța transparenței și comunicării eficiente în acest proces, pentru a asigura o tranziție cât mai lină pentru toți beneficiarii de pensii din România.