PSD-ul susțne că mai sunt doar câteva săptămâni până când noul an școlar va începe, iar Ministerele nu s-au mobilizat deloc pentru a se pune de acord în legătură cele mai importante aspecte pentru o bună funcționare a activității în domeniul educației.

Totodată, social democrații susțin că oficialii din Minister au făcut doar declarații, însă nu au pus nimic în practică, în contextul în care mai multe proceduri trebuie stabilite din timp. Social democrații vorbesc despre testărilor în școli, pentru a se evita apariția unor focare la începutul anului școalar. 

„Având în vedere că au rămas mai puţin de şase săptămâni până la începerea noului an şcolar, este revoltătoare incapacitatea celor două ministere de a se pune de acord asupra acestor aspecte esenţiale pentru asigurarea prezenţei fizice la cursuri a tuturor elevilor din România. Declaraţiile recente de bune intenţii exprimate separat de către cei doi miniştri cu privire la acest subiect nu pot ţine locul unor decizii clare, aprobate prin acte normative, care să permită achiziţia din timp a testelor şi pregătirea unităţilor de învăţământ pentru aplicarea procedurilor care ar trebui stabilite în acest sens.

Ministerele trebuie să se mobilizeze

Dacă în cazul elevilor cu vârsta mai mare de 12 ani există opţiunea vaccinării anti-covid, pentru cei care nu au împlinit această vârstă testarea este singura cale prin care poate fi prevenită apariţia focarelor în cadrul unităţilor de învăţământ”, arată comunicatul de presă al PSD.

În același timp, social democrații mai adaugă că lipsa estelor şi a procedurilor de testare constituie risc ridicat de reînchidere a şcolilor, ceea ce ar fi o catastrofă mai ales pentru elevii din ciclurile primare unde prezenţa fizică la cursuri este esenţială.

PSD-ul a dat exemplu ultimele declrații făcute de organismele internaționale precum UNICEF, OMS sau Comisia Europeană, care avertizau în acest context.