În cursul ședinței de marți, Consiliul Local Sector 1, format atât din liberali cât și social democrați au respins proiectul care prevedea mandatarea primarului Clotilde Armand să promoveze orice acţiune pe care o consideră necesară pentru recuperarea prejudiciului rezultat din sumele achitate nejustificat în temeiul contractului cu Romprest de delegare a gestiunii prestării serviciilor de salubritate.

Amintim faptul că proiectul a fost propus spre adoptare chiar de primarul Sectorului 1 și stipulează că se însuşesc cererile de chemare în judecată ce constituie obiectul a şase dosare şi că se mandatează primarul Sectorului 1 să reprezinte Consiliul Local în toate dosarele de executare aflate pe rolul birourilor executorilor judecătoreşti, inclusiv în cadrul contestaţiilor la executare sau al oricăror demersuri judiciare în legătură cu procedurile de executare silită iniţiate de Romprest Service SA. Se însuşesc toate contestaţiile la executare aflate pe rolul instanţelor de judecată, se mai arată în proiect.

„Pentru evitarea unei soluţii nefavorabile autorităţii publice sub aspectul excepţiei calităţii de reprezentant este necesară însuşirea cererilor de chemare în judecată şi ratificarea actelor de procedură efectuate de Primarul Sectorului 1. De asemenea, la data de 19.07.2021, prin procesul-verbal de inspecţie încheiat ca urmare a acţiunii de control, Ministerul Finanţelor Publice a constatat că din modul în care a fost executat contractul de delegare s-a creat un prejudiciu în patrimoniul subdiviziunii administrativ-teritoriale de 243.896.931,56 lei, sumă pentru care conducerea executivă trebuie să iniţieze procedura de recuperare”, prevede referatul de aprobare.

PNL vrea să respecte legea

Consilierul local PNL Dan Podaru a oferit o serie de declarații în acest sens. Acesta a afirmat în şedinţa de Consiliu Local că grupul politic pe care-l reprezintă doreşte să respecte legea şi că pentru a putea face aceasta trebuie să ştie ce se află în fiecare dosar.

El a mai subliniat faptul că au fost primite niște cifre și nicidecum niște dosare pentru ca liberalii să își poată forma o opinie și pentru a putea înțelege ce se întâmplă.

„Nu suntem nici avocaţi, nici jurişti, am primit 21 de coduri de dosar, deci, nişte cifre, nu nişte dosare, în consecinţă, pentru a ne forma o opinie şi pentru a înţelege ce ar trebui să votăm avem nevoie atât online, cât şi fizic (…) să ne fie transmise până la următoarea şedinţă toate aceste dosare, urmând să ni se acorde un spaţiu de studiu împreună cu diverşi avocaţi şi jurişti la care trebuie să apelăm să înţelegem ce fel de dosare sunt.

După această consultare a dosarelor, peste o perioadă de timp, cerem imperios să ne întâlnim cu doamna avocat Trandafir care să ne prezinte şi să ne explice utilitatea fiecărui dosar în parte”, a declarat Dan Podaru.

În același timp, liberalul a mai adăugat că formațiunea politică din care face parte va cere un răgaz pentru a se consulta cu juriştii şi specialiştii partidului.

„După aceea, la o dată ulterioară, când vom înţelege exact ceea ce avem de votat, vom decide în consecinţă şi pe unele le vom vota, pe altele nu le vom vota, care vom considera că nu sunt legale sau oportune”, a explicat Dan Podaru.

O reacție în acest sens a venit și din partea social democraților. Consilierul local PSD Cristian Tudose este de părere că acest proiect este „o chintesenţă a tupeului, sfidării, a obrăzniciei” cu care sunt trataţi consilierii.

„Cum se poate să ni se ceară votul pe acţiuni făcute în numele nostru, fără să avem cunoştinţă de documentele depuse, de acţiunea depusă, de tot ceea ce se întâmplă?”, a adăugat Cristian Tudose.