Liderii PSD din comisiile de Apărare și Sănătate din Camera Deputaților au transmis luni o convocare oficială către șefii Direcției Generale a Poliției Municipiului București și ai Direcției de Sănătate Publică (DSP). Motivul audiențelor ar fi acela de a da explicații cu privire la marele congres PNL care a avut loc în weekend și legalitatea acestuia.

Șefii DSP și ai Poliției București, chemați de urgență în Parlament

Comisarul-șef Bogdan Berechet și dr. Oana Niculescu au fost recent chemați pentru a da explicații cu privire la legalitatea avizării acestui eveniment politic. Mai mult, scandalul a luat amploare luni, când cazurile de infectare cu COVID-19 au crescut de vreo 4 ori de la o zi la alta. PSD-iștii mai au întrebări cu privire la modul în care au fost raportate testele COVID-19 pozitive din Capitală în perioada premergătoare congresului. De asemenea, se vorbește și despre o „dublă măsură” în sancționarea încălcărilor restricțiilor de la această întrunire politică, în raport cu pedepsele aplicate oamenilor de rând.

Atac dur al PSD la adresa PNL

„PSD a luat act de refuzul celor doi de a se prezenta în fața comisiilor parlamentare, ceea ce confirmă complicitatea inadmisibilă a acestor instituții la ilegalitățile comise în cadrul evenimentului politic organizat de PNL. Această atitudine obstrucționistă în aflarea adevărului reprezintă în mod clar un abuz de putere care încalcă în mod grav principiul colaborării loiale între instituțiile statului consacrat în Constituția României și în deciziile Curții Constituționale din România. Deputații PSD vor reveni cu o nouă convocare adresată celor doi șefi de instituții, iar în cazul unui alt refuz vor folosi toate căile legale pentru a-i trage la răspundere pentru acest comportament inacceptabil într-un stat drept”, spune PSD într-un comunicat oficial.

Românii trebuie să știe

Social-democrații mai spun că românii au dreptul să știe dacă și în ce condiții a fost avizat congresul PNL și cine a luat această decizie: „Scoaterea la lumină a adevărului e cu atât mai importantă cu cât raportările oficiale arată o dublare atipică a numărului de cazuri zilnice noi de COVID-19 în București, de la maximul de 1.048 de cazuri săptămâna trecută la 2.559 de cazuri luni, a doua zi după congresul PNL”.

Inquam Photos / Octav Ganea