Ludovic Orban susține că este nevoie de formarea unei majorități parlamentare, altfel, Marcel Ciolacu ar fi ales președinte al Camerei.

„Eu luni dimineață mi-am depus demisia în mâna președintelui PNL. Este o decizie irevocabilă și care va opera în momentul în care președintele PNL va decide să depună aceea demisia. Eu sunt un om de onoare și voi rămâne în funcție până în momentul formării unei majorități parlamentare, pentru că altfel se alege Ciolacu președinte al Camerei. Cum va funcționa un Guvern cu șef al Camerei de la PSD?”, a spus Ludovic Orban.

Cât despre Klaus Iohannis, liberalul nu-și retrage declarațiile despre parteneriat. Acesta i-a reproșat președintelui că a muncit alături de el pentru a ajunge președinte, iar acum l-a ales pe Florin Cîțu.

”Nu-mi retrag declarația privitoare la parteneriatul cu președintele Klaus Iohannis. Ar fi ultima prostie din partea echipei necâștigătoare (…) A fost parte la Congres (Iohannis n.r.). Eu n-am văzut niciodată așa ceva (…) Eu mi-am făcut datoria față de Klaus Iohannis. Am fost șeful de campanie al președintelui Klaus Iohannis, împreună am obținut rezultate absolut extraordinare. Dacă vrea să aibă parteneriat să aibă cu președintele nou ales.”, a spus Ludovic Orban.

Cîțu i-a dat replica

Premierul a precizat că este un parteneriat cu PNL, nu este un ”parteneriat pe persoană fizică”.

”Nu există parteneriat pe persoană fizică. Există un parteneriat între președintele Klaus Iohannis și PNL, iar după votul de ieri acest lucru a devenit extrem de clar.”, a spus Florin Cîțu.

Cât despre formarea unei majorități, Cîțu a spus că va negocia cu toate forțele parlamentare pentru a forma o majoritate, iar dacă acest lucru nu va fi posibil, atunci va trece la negocieri ”la bucată” cu parlamentari.

”Eu vă spun că vom avea Guvern și vă spun că vom face tot ceea ce este posibil ca România să aibă un Guvern în prag de iarnă.

Există și metoda de a convinge parlamentarii responsabili care își dau seama că nu este normal să lași România fără Guvern în prag de iarnă.”, a spus Florin Cîțu.

INQUAM Photos Octav Ganea