Preşedintele interimar al PSD, Marcel Ciolacu, susţine că nu a dorit să blocheze ţara prin contestarea pe fond a Legii bugetului la Curtea Constituţională, ci să împiedice “precedentul generat de iresponsabilitatea lui Orban”.

„Spre deosebire de PNL, noi am dat dovadă de responsabilitate.

Nu am vrut să blocăm ţara prin contestarea pe fond a bugetului, ci să împiedicăm precedentul deosebit de periculos generat de iresponsabilitatea lui Orban”, a scris preşedintele interimar al PSD pe pagina sa de socializare.

În opinia lui Ciolacu, prin asumarea răspunderii Guvernului pe buget, a fost deschisă “o cutie a Pandorei”.

„S-a deschis o cutie a Pandorei, acesta este adevărul! Şi se va vedea pe viitor…”, a mai scris Marcel Ciolacu pe Facebook.

Care este decizia Curţii Constituţionale

Curtea Constituţională (CCR) a respins, miercuri, cererea preşedinţilor Senatului şi Camerei Deputaţilor privind conflictul juridic dintre Guvern şi Parlament pe tema adoptării bugetelor de stat şi asigurărilor sociale de stat, potrivit unor oficiali ai CCR. Aceştia au menţionat că CCR a constatat că nu există conflict juridic de natură constituţională.

CCR a discutat, miercuri, sesizările privind un conflict juridic între Guvern şi Parlament pe tema Legii bugetului de stat pe anul 2020 şi a Legii bugetului asigurărilor sociale de stat pe anul 2020, pentru care Executivul şi-a asumat răspunderea.

Preşedintele interimar al PSD, Marcel Ciolacu, spunea în luna decembrie că „nu există precedent în Europa ca un Guvern democratic să vină cu un buget fără să fie dezbateri în Parlament”.

„De la Ceauşescu, România nu a mai cunoscut aşa ceva, de 30 de ani. Chiar dacă nu vom reuşi să stopăm acest buget, cu certitudine, dacă decizia ne va fi favorabilă, vom stopa ca altcineva în viitor să facă acest lucru. Cu alte cuvinte, Ludovic Orban va intra în istorie ca primul prim-ministru care şi-a permis acest lucru, nu numai din România, ci din Europa democratică”, a susţinut atunci Ciolacu.