Alfred Simonis, liderul grupului PSD din Camera Deputaţilor, a declarat luni că nu găseşte oportun ca moţiunea de cenzură depusă în sesiune extraordinară să fie dezbătută într-o altă sesiune. El a menţionat că există şi un atac la CCR exact pe această temă.

“Această moţiune a fost depusă în sesiune extraordinară, sesiune care se încheie astăzi. Din ce ştiu, există şi un atac la Curtea Constituţională tocmai pe acest motiv, şi anume al depunerii unei moţiuni în sesiune extraordinară şi, eventual, dezbatere în sesiune ordinară. Sesiunea ordinară va începe mâine, nu găsesc oportun ca această moţiune depusă în sesiune extraordinară să fie dezbătută într-o altă sesiune”, a declarat Simonis.

“Am sperat că UDMR nu va susţine şi el acest Guvern Orban”

Liderul deputaţilor PSD a menţionat că social-democraţii s-a bazat pe voturile UDMR pentru a adopta moţiunea de cenzură, dar parlamentarii acestei formaţiuni au lipsit de la vot.

“Cele 250 de voturi (pe care Marcel Ciolacu miza la votul moţiunii de cenzură – n.red.) nu erau ale PSD. Evident, ne-am bazat pe sprijinul UDMR, am sperat că UDMR nu va susţine şi el acest Guvern Orban, având în vedere tratamentul la care a fost supus atât UDMR, cât şi comunitatea maghiară din România de către preşedintele României şi de către Guvernul Orban şi probabil că, la acel moment, când preşedintele PSD a declarat aceste lucruri se baza şi pe voturile UDMR. Astăzi, UDMR a absentat de la vot”, a afirmat liderul deputaţilor social-democraţi.

“S-au separat apele, am descoperit care ne sunt trădătorii”

Alfred Simonis a explicat şi un alt motiv care a dus la eşecul înregistat luni în Parlament: PNL, “disperat să nu piardă puterea (…) a cumpărat parlamentari bucată cu bucată ca să lipsească de la votul pe moţiune”. În plus, şi cei din USR ar face un joc dublu: vin cu tot felul de atacuri la adresa PNL, însă susţin de fapt Guvernul Orban.

“Am văzut astăzi un Partid Naţional Liberal disperat să nu piardă puterea. După ce a încercat să tergiverseze prin atacuri la Curtea Constituţională dezbaterea şi votarea pe această moţiune de cenzură, astăzi au încercat acest mecanism prin care s-a încercat şi s-a reuşit ca cvorumul de şedinţă să nu fie întrunit, astfel încât să nu poată fi votată şi dezbătută această moţiune de cenzură. PNL, prin reprezentanţii lor, a cumpărat parlamentari bucată cu bucată ca să lipsească de la votul pe moţiune. Cu unii le-a şi reuşit. S-a întâmplat un lucru bun astăzi, s-au separat apele, am descoperit care ne sunt trădătorii şi s-a văzut cine susţine acest Guvern.

Astăzi s-a văzut că USR, de exemplu, care de altfel este foarte viteaz, reprezentanţii lor sunt foarte viteji şi îi acuză pe liberali şi pe Ludovic Orban ba de traseism, ba de corupţie, ba de incompetenţă, ba de nepotism, cu toate acestea astăzi au susţinut Guvernul Orban. Fac acest joc dublu de câteva luni, însă astăzi s-a demonstrat că de fapt USR susţine categoric şi pe faţă Guvernul Orban”, a mai precizat Simonis, potrivit Agerpres. El a adăugat că şi PMP “face acelaşi joc dublu”.

Simonis, mesaj pentru Ponta: Tipul acesta de a face politică e de domeniul trecutului

Cât despre formaţiunea lui Victor Ponta, Pro România, Alfred Simonis a avut cuvinte mult mai dure. “Să îl aud pe Victor Ponta vorbind de trădare şi trădători este prea mult (…) grupul dânsului parlamentar este format exclusiv din astfel de oameni”, a spus liderul deputaţilor PSD.

“Aş vrea să mă refer şi la Pro România. Ce şanse de succes am avut astăzi când, începând cu ziua de ieri, Victor Ponta nu a făcut altceva decât să submineze atacând PSD şi încercând să demobilizeze atât parlamentarii partidului dânsului, cât şi parlamentarii PSD. Totuşi, să îl aud pe Victor Ponta vorbind de trădare şi trădători este prea mult. Domnul Victor Ponta îi acuză pe cei de la PSD care nu au ajuns la vot, cinci parlamentari din 206, un procent foarte mic, e adevărat, important, îi face trădători. Ar trebui să fie mai atent, pentru că grupul dânsului parlamentar este format exclusiv din astfel de oameni.

Îi transmit fostului prim-ministru, fost preşedinte al PSD, că tipul acesta de a face politică e de domeniul trecutului şi că oamenii nu mai pot fi minţiţi, aşa cum crede dânsul. Toate partidele care astăzi au lipsit de la întrunirea cvorumului legitimează, susţin, deciziile aberante ale Guvernului Orban, susţin nedublarea alocaţiilor, susţin nemajorarea pensiilor, susţin modul haotic în care Guvernul gestionează această criză sanitară şi, evident, şi criza economică”, a declarat, luni, Alfred Simonis.

Sursa foto: Inquam Photos, George Călin