Protestul agricultorilor. Majoritatea revendicărilor au fost rezolvate

Protestul agricultorilor. Prefectul Capitalei, Rareș Hopincă, a reamintit că un proiect de lege nu poate fi adoptat rapid, ci necesită o consultare extinsă a tuturor actorilor economici implicați.

Revendicările transportatorilor, spre exemplu, trebuie să fie cunoscute de toți actorii implicați, nu doar de cei care îi reprezintă pe protestatari. Este necesar un timp adițional pentru pregătirea măsurilor legislative.

S-au prezentat revendicările, sâmbătă, ministrului Agriculturii și Dezvoltării Rurale. Majoritatea revendicărilor au fost acceptate, stabilindu-se un calendar clar pentru implementarea lor. Majoritatea revendicărilor au fost rezolvate și că dialogul va continua.

„Un proiect de lege nu poate fi adoptat de pe o zi pe alta. E necesară o largă consultare a tuturor actorilor economici implicați pentru că, de exemplu, revendicările transportatorilor trebuie să ajungă la cunoștința tuturor actorilor implicați, nu doar a acelor care-i reprezintă pe protestatari și atunci e necesar un timp suplimentar de pregătire a măsurilor legislative.

Sunt niște revendicări, toate au fost prezentate sâmbătă ministrului Agriculturii și majoritatea au fost acceptate și a fost convenit un calendar ferm de implementare. Deci despre aceste revendicări, majoritea sunt rezolvate. Dialogul continuă”, a explicat prefectul Capitalei în cadrul unei intervenții TV.

Sunt persoane care instigă protestatarii la acte violente

Potrivit spuselor sale, protestatarii nu doresc să ajungă în București. Cu toate acestea, a atras atenția asupra încercărilor de provocare a autorităților locale, menționând că, în weekend, au avut loc tentative de a forța barajele, dar au fost făcute de persoane care incitau la violență, nu de protestatari.

A îndemnat protestatarii să nu se lase instigați de cei care promovează comportament antisocial.

„Protestatarii nu doresc să ajungă în Capitală – lucrul acesta a fost deja lămurit în repetate rânduri cu cei care protestează și cu care avem un dialog foarte bun. În schimb, există încercarea de a provoca autoritățile. Au existat, cel puțin în weekend, încercări de a forța barajele realizate de persoane care instigă la violență, nu de protestatari.

Acesta e marele risc. Apelul nostru e fix în aceeași direcție – să nu se lase instigați de cei care vor să instige la fapte antisociale. Nu se dorește intrarea în Capitală”, a adăugat Rareș Hopincă.

Rareş Hopincă
SURSA FOTO: Facebook, Rareş Hopincă

Protestul agricultorilor a pus Poliția Română într-o situație penibilă

Sindicatul Europol atrage atenția asupra unei situații jenante în care s-a ajuns în cadrul Poliției României în timpul protestelor fermierilor.

Se pare că presiunile la care sunt supuși polițiștii vin din partea „șefilor, servitorilor politicienilor”, persoane a căror poziție depinde de politicieni, fiind „împuterniciți” sau „desemnați” în funcțiile publice pe care le ocupă. Ei îndeamnă cadrele din Ministerul de Interne să refuze să execute dispozițiile și ordinele primite atât timp cât acestea nu respectă legea.

„Coaliţiei de guvernământ îi este frică de democraţie şi foloseşte poliţiştii şi jandarmii să intimideze cetăţenii. În cazul de faţă fermierii şi transportatorii. Sunt momente care ne aduc aminte de pandemie, cu ordonanţele militare ILEGALE şi cu armata scoasă pe străzi, tot la intimidare.

Din păcate, după acţiunile dispuse de ministrul Predoiu şi secretarul de stat Despescu, sunt create premisele unui nou «10 august». Da, ne-au pus politicienii să fugărim fermierii şi transportatorii. Să le blocăm accesul pe drumurile publice, să îi oprim ca nu cumva să ajungă în faţa Guvernului, să-şi exercite dreptul de a manifesta, prevăzut de art. 39 din Constituţie.

De ce facem referire tocmai la Constituţie? Pentru că poliţiştii şi jandarmii, la începutul carierei JURĂ să apere Constituţia, chiar cu preţul vieţii! Faţă de mii de poliţişti s-a pus presiune în aceste zile să facă ORICE pentru a bloca fermierii pe drumurile publice. Şi când spunem ORICE, ne referim inclusiv la situaţiile în care le-au cerut să plaseze autospecialele perpendicular pe sensurile de deplasare de pe drumul public pentru ca protestatarii să nu poată să înainteze.

Li s-a cerut poliţiştilor să culeagă informaţii din orice sursă ca mai apoi să folosească orice canale pentru a-i bloca”, au scris reprezentanţii sindicatului Europol pe rețelele sociale.