Risc crescut al unui atac Hamas în Europa

Riscul de atacuri teroriste în Europa a crescut în urma atacului lansat de Hamas împotriva Israelului pe 7 octombrie. Avertismentul a fost făcut vineri de Europol.

Catherine De Bolle, directoarea Europol, a afirmat că recentele atacuri din Bruxelles și Paris au fost motivate de violențele Hamas. Ea a adăugat că grupurile jihadiste reprezintă în prezent cea mai mare amenințare.

Europol a remarcat, de asemenea, că există similitudini semnificative între gruparea islamistă Hamas, organizația Statul Islamic și Al-Qaida.

Pentru Al-Qaida și Statul Islamic, reizbucnirea conflictului în Orientul Mijlociu oferă o oportunitate de a-și reafirma prezența la nivel internațional. În același timp, Hamas își dorește să-și extindă influența dincolo de teritoriul Palestinei.

Organizațiile teroriste islamiste încurajează în special tinerii sau persoanele cu probleme de sănătate mintală să comită atacuri.

De asemenea, internetul și rețelele sociale reprezintă un instrument extrem de important pentru aceste grupări, a mai spus Catherine De Bolle. Ea a subliniat că imaginea celor care acționează singuri trebuie să fie corectată.

„Ei pot comite singuri atacurile, însă fac parte dintr-o comunitate pe internet”, a concluzionat directoarea Europol.

Israelul, avertisment pentru 20 de țări din UE

Publicația The Jerusalem Post a relatat miercuri că guvernul israelian a trimis scrisori individuale către aproximativ 20 de lideri UE. În acestea se confirmă că există dovezi privind activități teroriste ale Hamas și ale grupului violent Frontul Popular pentru Eliberarea Palestinei în principalele țări europene. Israelul sfătuiește guvernele UE să înăsprească securitatea și să sporească supravegherea.

Cehia se numără printre țările europene care se confruntă cu o amenințare internă din ce în ce mai mare din partea grupurilor afiliate Hamas care operează pe continent, a avertizat Ministerul israelian al Afacerilor pentru Diaspora.

Alături de Cehia, ministrul israelian, Amichai Chikli, a mai numit Belgia, Italia, Franța și Germania ca fiind printre țările care se confruntă cu un risc de atac terorist crescut. Săptămâna trecută, un simpatizant Hamas a ucis un turist german la Paris.

Două persoane incluse pe lista teroristă a UE

În cursul zilei de vineri, 8 decembrie, Consiliul UE a adăugat două persoane pe lista teroristă a UE. Această decizie vine ca parte a răspunsului Uniunii Europene la amenințarea reprezentată de Hamas și la atacurile sale teroriste brutale și nediscriminatorii în Israel la 7 octombrie 2023. Aceste sancțiuni intră în vigoare începând de astăzi.

Cele două persoane desemnate astăzi sunt Mohammed Deif, comandantul general al aripii militare a Hamas („Brigăzile Ezzedin al-Qassam”) din 2002 și Marwan Issa, comandantul adjunct al aripii militare a Hamas.

Ca urmare a includerii lor pe listă, cele două persoane fac obiectul înghețării fondurilor și a altor active financiare ale acestora în statele membre ale UE, a anunțat Consiliul într-un comunicat. De asemenea, este interzis operatorilor din UE să le pună la dispoziție fonduri și resurse economice.