Sute de români protestează miercuri seara, de Ziua Națională, în Piața Universității. Potrivit clipurilor video postate pe rețelele de socializare, românii protestează împotriva certificatului verde, dar și a vaccinării obligatorii.

Totodată, manifestanții au blocat circulația și au depus coroane la monumentul din Piața Universității ridicat în memoria celor uciși la Revoluția din 1989.

”Libertate fără certificate!”, strigă cei prezenți, care sunt însoțiți și de câteva zeci de jandarmi. De menționat este faptul că marea majoritate a protestatarilor nu poartă mască de protecție. Aceștia au steaguri tricolore, fluiere, vuvuzele și pancarte, iar printre ei sunt foarte mulți tineri și femei.

UE propune vaccinarea obligatorie

Amintim faptul că în cursul zilei de miercuri, 1 decembrie, cu doar câteva ore înainte ca protestul din Piața Universității să înceapă, președinta Comisiei Europene a declarat că Uniunea Europeană ar trebui să discute dacă este necesară vaccinarea obligatorie pentru a ajuta la combaterea cazurilor în creștere de COVID-19, precum și a noii variante Omicron

„Cred că este de înțeles și potrivit să avem această discuție acum, cum putem încuraja și, eventual, să ne gândim la vaccinarea obligatorie în Uniunea Europeană. Acest lucru necesită discuții. Acest lucru necesită o abordare comună. Dar este o discuție care cred că trebuie condusă”, a spus von der Leyen în timpul unei conferințe de presă.

Pe de altă parte, ministrul Sănătății, Alexandru Rafila, nu a fost de acord cu o astfel de măsură pe teritoriul României. Acesta a declarat că ar fi mai reținut în privința introducerii obligativității vaccinării la nivelul Uniunii Europene.

Totodată, Rafila a subliniat faptul că vaccinarea trebuie să rămână un act voluntar.  „Sunt tot felul de discuții. Eu aș fi puțin mai reținut. Vaccinarea trebuie să fie un act voluntar. Mai este un lucru – trebuie să vedem, în contextul emergenței acestei noi tulpini, care e eficacitatea vaccinării”, spune ministrul Sănătății, Alexandru Rafila.

El precizează că a fost mereu adeptul vaccinării împotriva COVID-19 și recomandă imunizarea, în special în această perioadă.

„Și acum pledez în continuare (pentru vaccinare – n.r.). Facem din nou apel la toată lumea, dacă dorește să aibă sărbători în liniște, în siguranță, să-și vaccineze în primul rând persoanele vârstnice și pe cei cu boli cronice din familie. În ceea ce privește obligativitatea vaccinării sunt discuții în interiorul unor state membre, iar această decizie nu a fost adoptată în parlamentele respective”, conchide Rafila.